Una de les màximes exponents del pensament al voltant de la cura i la democràcia, a la UAB
La professora emèrita de la City University de Nova York i de la Universitat de Minnesota, Joan C. Tronto, una de les màximes exponents del pensament al voltant de la cura i la democràcia, visita la UAB i ofereix una conferència a l’edifici del Rectorat el dijous 10 d'octubre, oberta a tota la comunitat UAB. La xerrada tractarà del potencial revolucionari d’una democràcia de la cura.
23/09/2024
El seu pensament ha servit de fonament en àmbits com la infermeria i els processos d'humanització de la salut, l'ètica, la sociologia i els estudis sobre divisió sexual del treball, l'economia, les ciències polítiques, però també les arts o l'arquitectura, entre altres.
Als seus llibres Moral Boundaries, Caring Democracy i Who cares?, la professora Joan Tronto ha desenvolupat un plantejament conceptual de la cura que és particularment rellevant atesa la potència transdisciplinària amb què s’ha implementat. La seva premissa fonamental és que no podem pensar la cura ―entesa com allò que ens permet viure de la millor manera possible― sense entendre el context social i polític on té lloc.
El títol de la xerrada, organitzada pel Departament de Filosofia de la UAB, és «El potencial revolucionario de una democracia del cuidado», que llegirà en llengua castellana. Al final de la conferència hi haurà un debat entre els assistents. Serà el dijious, 10 d'octubre, a les 16 hores. La conferència és la lliçó inaugural del Màster en Filosofia de les Cures, que la UAB estrena aquest curs acadèmic i que ofereix 100% en línia, conjuntament amb la Universitat de Girona.
Segons Tronto, la naturalesa de l'ésser humà és relacional: depenem els uns dels altres i és per això que ens cal una política on les necessitats de cura de tots els ciutadans siguin una prioritat que passi per sobre dels interessos del "lliure mercat". La professora no només parla d'una ètica de la responsabilitat, l'atenció a la diferència i el context, ni d'una política que sigui inclusiva, participativa i justa, sinó de com repensar el fonament mateix de la “vida bona”.
Són múltiples les disciplines que beuen de les seves reflexions en clau feminista per dur a terme anàlisis crítiques d'ordre social, polític i econòmic i per formular propostes transformadores que impulsen la justícia global.
El pensament de la professora emèrita de la City University de Nova York i de la Universitat de Minnesota ha servit de fonament en àmbits tan diversos com la infermeria i els processos d'humanització de la salut, l'ètica, la sociologia i els estudis sobre divisió sexual del treball, l'economia, les ciències polítiques, però també les arts o l'arquitectura, entre altres.
Va ser guardonada fa tot just un any amb el Benjamin E. Lippincott Award que atorga l'Associació Americana de Ciències Polítiques per reconèixer l'obra excepcional i de gran repercussió d'un teòric polític en vida, i la seva obra ha estat traduïda al llarg dels anys a múltiples llengües i darrerament també al català (Democràcia i cura i Qui se'n cuida?, ambdós a l'editorial Raig Verd).
La conferència, que tindrà lloc el dia 10 d'octubre de 16 a 18 h a la sala d’actes del Rectorat, s'adreça a tota la comunitat UAB, i a qualsevol persona que senti un compromís amb el benestar dels altres, sigui quina sigui la seva disciplina.
Podeu trobar més informació sobre Joan Tronto aquí:
Web del llibre "Democràcia i cura": https://www.raigverdeditorial.cat/cataleg/democracia-i-cura/
Entrevista publicada en obert, per Iris Parra Jounou: https://www.elsaltodiario.com/el-rumor-de-las-multitudes/asi-letra-mano-politica-del-cuidado-joan-c-tronto