• Portada
06/2006

Un Traductor d'Espectroscòpies disponible en Internet

La UAB gestiona una base de dades d'espectroscòpies
Des del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la UAB es coordina un projecte europeu que facilita la interpretació de les espectroscòpies de Ressonàncies Magnètiques. Gràcies a aquesta iniciativa s'ha creat una base de dades, gestionada des de la UAB i disponible en Internet, el seu nom: INTERPRET. Aquesta font d'informació conté dades clíniques i imatges de 304 pacients.

L'espectroscòpia de ressonància magnètica (ERM) és una tècnica que s'utilitza freqüentment als centres mèdics que estan equipats amb aparells de ressonància magnètica. L'ERM permet detectar, de manera no invasiva, alguns productes del metabolisme cel·lular que es troben als organismes vius. L'ERM permet arribar a una certa caracterització bioquímica, per exemple, d'un teixit tumoral, sense necessitat de practicar una biòpsia. Malgrat això, l'ERM es troba amb dos problemes a l'hora de la seva aplicació clínica.

La dificultat d'interpretació dels patrons d'ERM es deu principalment a que:

1. Demana coneixements bioquímics, mentre que les dades d'ERM s'obtenen als serveis de radiologia, on treballen metges radiòlegs básicament entrenats per al reconeixement d?estructures anatòmiques.

2. La manera com s'emmagatzemen les dades als centres clínics, normalment en discs òptics o en les mateixes plaques radiogràfiques.

El projecte Europeu INTERPRET, coordinat pel professor Carles Arús de la UAB, va treballar per resoldre aquests dos problemes en la seva aplicació pràctica a la diagnosi de tumors cerebrals. El primer resultat del projecte va ser un sistema de suport a la decisió, que ajuda als professionals del món de la radiologia a interpretar les dades d'ERM. El segon resultat és una base de dades d'ERM multicèntrica, accessible per Internet i amb totes les seves entrades validades per un comitè multidisciplinari d'experts en oncologia, neuroradiologia i espectroscòpia biomèdica.

La base de dades conté ERMs, dades clíniques i imatges de ressonància de 304 pacients. Tots els pacients o els seus familiars van signar un consentiment per participar en l'estudi i, a més, les dades són totalment anònimes, de manera que és impossible reconèixer cap dada personal.

A nivell informàtic, està protegida per SSL i la informació viatja encriptada. Per accedir-hi, es requereix una paraula de pas que només es distribueix a centres clínics que ho sol·licitin, previa signatura d'un compromís escrit de confidencialitat, no redistribució i ús mèdic no comercial. La base de dades va ser desenvolupada tècnicament per dos científics de la Universitat de Sussex (Regne Unit), un dels quals es va traslladar a la UAB per acabar la base de dades.

Les dades que conté provenen d'Espanya, França, Regne Unit, Argentina, Holanda i Polònia, i l'entrada d'aquestes dades va ser coordinada des de la UAB. Actualment la UAB fa el manteniment de la base de dades.

La importància de tenir disponible una base de dades d?ERMs de tumors de cervell rau en que existeixen vora cent varietats diferents de tumors, que es distribueixen en grans famílies depenent del seu origen tissular. Algunes tumors tenen un patró d'ERM característic, que permet la caracterització de la família a la qual pertany sense necessitat de realitzar una biòpsia de cervell.

D'altra banda, hi ha tipus de tumors que són molt rars, com per exemple els hemangiopericitomes (0,4% de tots els tumors cerebrals). L'existència d'una base de dades com la que es troba a la UAB, permet que els casos rars que es van trobant al llarg del temps a tots els països europeus que participen al projecte es trobin centralitzats en un mateix lloc. D'aquesta manera, es podran desenvolupar millors sistemes de decisió basats en el patró d'ERM per a aquests tipus infreqüents.

Actualment el grup del professor Arús participa en dos projectes europeus: eTUMOUR i HealthAgents. S'espera que, al llarg d'aquests projectes, el nombre d'espectres d'ERM augmenti notablement i que, d'aquesta manera, les eines de suport a la decisió es podran estendre a més famílies de tumors cerebrals.

Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular
Universitat Autònoma de Barcelona
 
View low-bandwidth version