Un raça de bovins podria disminuir el risc d'incendi forestal
En aquest treball es va determinar la composició anual de la dieta d'una població bovina semi-salvatge que habita el Parc Natural de l'Albera (Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera) al nord-est d'Espanya. L'estudi es va dur a terme des del juny del 2002 fins al juny del 2004, a partir de l'anàlisi del contingut de 120 mostres fecals.
Vedell de la raça Vaca de l'Albera dins d'un alzinar (Foto: J. Bartolomé Filella).
Es va determinar que les espècies llenyoses, principalment dels gèneres Quercus (alzines i roures) i Erica (brucs) constituien la major part de la dieta, arribant al 89% d'aquesta a l'hivern. No obstant això, a la primavera i estiu la proporció d'espècies llenyoses i herbàcies és diferent segons l'hàbitat on s'hagin recollit les mostres. Les mostres recollides als boscos contenen el 67% d'espècies llenyoses a l'estiu mentre que les recollides en les pastures només un 44%.
Mascle de la raça Vaca de l'Albera dins d'una roureda (Foto: J. Bartolomé Filella).
Els resultats mostren que la raça Albera pastura activament en els boscos Mediterranis i consumeix altes proporcions (39% dels fragments epidèrmics en les mostres d'hivern) de brucs, les espècies dels quals són altament combustibles. Es conclou que els bovins de la raça Albera, poden sobreviure al llarg de l'any en ambients forestals, fenomen excepcional en altres races bovines, i que a més el fet de mantenir una dieta predominantment llenyosa podria contribuir a reduir el risc d'incendi forestal.
Referències
"Foraging Behavior of Alberes Cattle in a Mediterranean Forest Ecosystem". Jordi Bartolomé, Josefina Plaixats, Jesús Piedrafita, Marta Fina, Eduard Adrobau, Aida Aixàs, Marina Bonet, Jordi Grau, Lluis Polo. Rangeland Ecology & Management, 64(3):319-324. 2011.