Un cicle sobre Crisi Ecosocial a la Facultat

Cartell del cicle

La Facultat acollirà un cicle sobre Crisi Ecosocial, que se celebrarà fins al mes de maig. Les inscripcions tanquen el 27 de febrer.

20/02/2024

La transició ecosocial s’ha convertit en un dels principals temes de debat social i polític contemporanis. En el marc d’un projecte europeu (ECF4CLIM), el curs passat vam organitzar un grup d’estudiants de 1r i 2n curs per a debatre la ‘sostenibilitat’ de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia i del campus en general, tant en termes ambientals i d’infraestructures, com organitzatius, d’actituds i comportaments. També vam fer una sèrie d’entrevistes a professorat i a membres del PAS. El procés va finalitzar amb la redacció d’una sèrie de propostes de millora (en van sortir 14), que es van presentar al Deganat i es van portar al vicerectorat de Campus per a discutir-les i estudiar la seva viabilitat.

Una d’aquestes propostes era l’organització d’alguna activitat transversal que permetés dedicar temps a parlar de les principals problemàtiques de la crisi ecosocial i de les polítiques per a fer-hi front.

Per aquest motiu, per aquest 2n semestre hem organitzat un Cicle Formatiu que consta de 5 conferències i 5 tallers + una sessió de cloenda (vegeu el programa sencer AQUÍ). Totes les conferències estan obertes a tota la comunitat universitària. El seguiment de tot el cicle comporta l’obtenció de 2 crèdits ECTS per a l’alumnat que ho sol·liciti.

Els temes que es tractaran són els següents:
1) Crisi climàtica, justícia ambiental i ecofeminismes (27 febrer), a càrrec d’End Fòssil BCN i de Júlia Martí (Observatori del Deute en la Globalització).

2) Polítiques i escenaris de futur: Modernització ecològica, ecofeixisme, decreixement i postcreixement (13 març), a càrrec d’Eva Vilaseca (Espai Ambiental coop) i Rubèn Suriñach
(Xarxa d’Economia Solidària)

3) Un sistema agroalimentari disfuncional, causa i solució de totes les crisis (3 d’abril), a càrrec de Marina Di Masso (Càtedra d’Agroecologia de la Universitat de Vic-UCC) i Pep Espluga (Dept. Sociologia i IGOP).

4) Extractivisme global i migracions climàtiques (23 d’abril), a càrrec de Beatriz Felipe i Jaume Pujolràs (CICrA Justícia Ambiental), Miguel Pajares (Ecologistes en Acció) i Rosana Carvalho (Àrea de Cooperació de la FAS).

5) Viure en el planeta escombraria: residus, condicions de vida i treball (6 maig), a càrrec de Blanca Callén (Dpt. Psicologia Social UAB, especialista en residus electrònics) i Julián Porras-Bulla (UOC & UAB, expert en treball informal i residus).

L’assistència a les conferències és lliure per a tota la comunitat universitària. L’alumnat que vulgui obtenir els 2 crèdits ECTS s’ha d’inscriure i assistir a totes les conferències i tallers. Les inscripcions estaran obertes fins el 27 de febrer i es poden sol·licitar a través d’AQUÍ. També es farà certificat d’assistència a les persones que ho demanin.

Hi haurà un plenari final (el 21 de maig) per a posar en comú tots els resultats obtinguts en els tallers, amb la intenció de debatre el paper de les universitats en la crisi ecosocial i formular propostes d’acció futures que es puguin aplicar al Campus de la UAB. Les propostes finals es discutiran amb el vicerectorat de Campus i amb diversos Serveis de la UAB.

El Cicle formatiu sobre Crisi Ecosocial s’ha organitzat amb el suport de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia i la Fundació Autònoma Solidària, a través del projecte ECF4CLIM (IGOP).

Totes les conferències es faran a l’aula 1 de la Facultat. Per a més informació cal adreçar-se a l'enllaç. Animeu-vos a participar-hi, ja sigui assistint a les conferències o, si teniu temps i ganes, participant en els tallers i tasques associades.


Pep Espluga Trenc (joseplluis.espluga@uab.cat), professor i coordinador a la Facultat