Taller a la Facultat sobre el futur de la genòmica en el marc del "One Health"

One health

Professionals de la salut humana, animal i alimentària aborden els reptes i oportunitats de la genòmica a Catalunya

20/12/2024

El passat 11 de desembre, la Sala de Graus de la Facultat de Veterinària va ser l’escenari d’un taller dedicat a explorar el paper de la genòmica en la salut pública, animal i alimentària. Sota el títol “Genòmica a Catalunya en el marc del One Health: situació actual i objectius de futur”, aquest esdeveniment va reunir experts de diversos sectors per analitzar els avenços, reptes i perspectives d’aquesta eina clau en la lluita contra les malalties infeccioses.  

El catedràtic emèrit Armand Sánchez va obrir la jornada subratllant la importància d’un enfocament integrat “One Health” per abordar les amenaces sanitàries globals. Al llarg del matí, ponents destacats van compartir els seus coneixements i experiències. La directora del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB, Laila Darwich, va exposar els avenços en l’ús de la genòmica en sanitat animal, mentre que Lourdes Migura, investigadora de l'IRTA/CReSA, va centrar-se en els reptes associats a les resistències antimicrobianes. Belén Martín, també de l’IRTA, va posar en relleu la importància de la seguretat alimentària, mentre que Eva Tolosa, de la Subdirecció General de Seguretat Alimentària, va detallar les iniciatives catalanes en vigilància genòmica de zoonosis de transmissió alimentària.  

Els hospitals catalans també van tenir un paper central en el debat. Professionals com Ignasi Roca, del servei de microbiologia de l’Hospital Clínic, Ferran Navarro, del mateix servei a l’Hospital Sant Pau, i Andrés Antón, de l’Hospital Vall d’Hebron, van explicar com la seqüenciació genòmica s’aplica actualment en el seguiment de malalties infeccioses i la gestió de les resistències als antimicrobians.  

El taller va incloure una taula rodona coordinada per Carme Chacón, de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, que va permetre als assistents reflexionar sobre el futur de la genòmica en la pràctica diària. Entre les conclusions, es va destacar la necessitat d’estandarditzar els processos de seqüenciació, enfortir la formació de professionals i potenciar les xarxes de col·laboració entre sectors.  

L’esdeveniment va concloure amb un resum de les necessitats i objectius identificats, reafirmant el compromís de Catalunya amb l’ús de la genòmica com a eina clau per protegir la salut global. Amb el seu potencial per analitzar dinàmiques d’infeccions i desenvolupar respostes eficaces, la genòmica es consolida com una tecnologia imprescindible per fer front als reptes sanitaris actuals i futurs.