«Solitud a Stromboli», la literatura de Caterina Albert i el cinema de Roberto Rossellini, en una obra de teatre
La Sala Teatre acull el dimecres 1 de març, a les 13 h, l’estrena de la producció «Solitud a Stromboli. Somnis, signes i símbols», que s’endinsa en els universos paral·lels de l’obra Solitud de Caterina Albert i el film Stromboli de Rossellini i posa de manifest les coincidències argumentals i descriptives entre la pel·lícula del director italià i la novel·la de l’escriptora de L’Escala.
01/03/2023
“Gràcies a Solitud, Stromboli és l’obra mestra amb la qual s’inicia el cinema modern. Víctor Català és, doncs, l’altra cara d’aquest gran cim del cinema europeu”, es destaca a la sinopsi de l'espectacle.
La dramatúrgia de Núria Casado i l'espectacle dirigit per Imma Colomer estan inspirades en l’estudi de l’antiga catedràtica de l’Institut de Llengua i Literatura Catalanes, Rosa Delor, titulat Roberto Rossellini II: Stromboli y Solicitudine de Víctor Català, publicat al llibre La Metamorfosis del Deseo, que desentranya les semblances de guió entre la novel·la més coneguda d’una de les grans pioneres de les lletres catalanes, Caterina Albert, distingida artísticament pel seu pseudònim Víctor Català, i la producció audiovisual d’un dels directors més importants del neorealisme italià.
El públic podrà gaudir de manera gratuïta (limitat a l’aforament de l’espai reservat) d’una representació escènica que parteix de la premissa que, gràcies a Solitud, Stromboli és l'obra mestra amb la qual s'inicia el cinema modern. Per tant, Caterina Albert es pot considerar també una de les precursores i impulsores del cinema europeu. Una influència que el director italià mai va esmentar als crèdits del seu mític llargmetratge protagonitzat per Ingrid Bergman.
«Solitud a Stromboli. Somnis, signes i símbols» és un espectacle en català protagonitzat per Fina Rius, qui interpreta el paper d’una experta en el camp de la literatura comparada que ha estat convidada a impartir la conferència inaugural d’un congrés internacional sobre cinema europeu.
Amb un atrezzo propi d’una conferència acadèmica, juntament amb la interpretació en solitari de Fina Rius, aquesta representació teatral s'endinsa a demostrar la influència no reconeguda que l’escriptora catalana va exercir sobre el cineasta italià en la seva obra cinematogràfica més reconeguda. L'obra, promoguda per la productora de teatre i cinema Nurosfera, també convida a l’espectador a reflexionar sobre el concepte d’autoria, el procés imaginatiu, els desconeguts i reconeguts creatius al llarg de la història, i les influències que es poden alimentar entre diversos autors.
Per assistir a la funció, cal reservar prèviament les entrades en aquest formulari. Si voleu més informació sobre la nostra activitat, la programació o qualsevol inquietud artística que vulguis compartir, pots contactar amb nosaltres mitjançant el correu electrònic cultura.enviu@uab.cat, les nostres xarxes socials o el nostre canal de Telegram, @culturaUAB. A més, subscriu-te al nostre butlletí bisetmanal per no perdre’t qualsevol novetat en la programació.