Sessió formativa ocupacional sobre Psicologia Forense i Jurídica a la Facultat de Psicologia
Dins del Pla de formació ocupacional que s’organitza des del Vicedeganat d’alumnat i promoció i el servei d’ocupabilitat de la UAB, la Facultat de Psicologia de la UAB va organitzar una sessió formativa sobre psicologia forense i jurídica. La sessió la va impartir la Dra. Elena Garrido, la qual es va centrar en donar a conèixer les sortides professionals i l’aplicació dels coneixements psicològics en l’àmbit judicial.
05/12/2024
El passat 2 de desembre, a l’Aula P11 de la Facultat de Psicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, es va dur a terme una sessió formativa dedicada a la psicologia forense i jurídica. Aquesta activitat, que forma part del pla de formació ocupacional que s’organitza des del Vicedeganat d’alumnat i promoció i el servei d’ocupabilitat de la UAB, va oferir una aproximació detallada a les funcions i responsabilitats de les persones professionals d’aquest àmbit.
La sessió va ser dirigida per la Dra. Elena Garrido, una figura destacada en aquest camp. Garrido és doctora en psicologia i acreditada en els àmbits clínic i forense, amb una àmplia experiència professional. Entre les seves funcions principals, destaca l’elaboració d’informes pericials destinats a avaluar la credibilitat de les víctimes i determinar si les persones acusades són imputables, una decisió que pot ser determinant per decidir si poden ingressar a presó. A més de la seva pràctica professional, la Dra. Garrido és professora associada de la UAB al Grau de Criminologia, docent a l’Escola de Prevenció i Seguretat Integral (EPSI) de la UAB i professora en cursos d’especialització de l’Escola de Policia de Catalunya. Actualment, també exerceix com a directora i professora del Màster en Psicologia Jurídica i Peritatge Psicològic Forense de la Facultat de Psicologia.
Durant la xerrada, es va aprofundir en els processos i les competències essencials per treballar en diversos àmbits, com els centres penitenciaris, l’atenció a persones víctimes de delictes, la intervenció amb nenes i nens en situació de risc o la participació en casos judicials de caràcter familiar, penal o civil. També va posar èmfasi en la importància de la col·laboració multidisciplinària i va oferir consells pràctics sobre els canals d’atenció especialitzada i les tasques específiques que realitzen el personal professional d’aquest àmbit.
L'objectiu principal de la sessió ha estat donar a conèixer els diversos camins professionals de la psicologia forense i jurídica i ajudar les persones assistents a comprendre com poden aplicar els coneixements científics de la psicologia per contribuir a l'administració de justícia.
Aquesta xerrada s’ha realitzat en el marc de les activitats formatives que s’ofereixen des de la Facultat de Psicologia a través del Servei d’Ocupabilitat de la UAB per ajudar a ampliar els horitzons professionals de l’estudiantat.