Seqüencien per primer cop part de l'ADN d'un neandertal trobat a Catalunya
Els resultats de la recerca s'han publicat a la revista Vertebrate Paleobiology and Paleoanthropology, en un monogràfic especial sobre la commemoració dels 150 anys d'estudi sobre els neandertals. Liderats pels arqueòlegs Joan Daura i Montserrat Sanz, de la UB, hi han participat en el treball antropòlegs experts com ara J. L. Arsuaga, L. Dalén i A. Götherström (Universitat Complutense de Madrid - Institut de Salut Carlos III), R. Quam (Museu Americà d'Història Natural) i E. Subirà (Universitat Autònoma de Barcelona).
El fragment d'ADN analitzat presenta les característiques genètiques comunes a altres fòssils de neandertal trobats en diversos indrets. Els investigadors creuen que aquests estudis d'ADN poden ser útils en el futur per estudiar i classificar restes de fòssils, sobretot quan no se'n conservin les parts necessàries per fer-ne anàlisis anatòmiques que permetin classificar-les i datar-les. A més, la seqüenciació d'aquest fragment d'ADN de la cova del Gegant pot contribuir a estudis posteriors sobre els processos evolutius de les poblacions neandertals, mitjançant la comparació amb més restes de diversos indrets geogràfics de les quals s'hagi seqüenciat l'ADN.
La mandíbula de Sitges va ser trobada l'any 2005 a l'Arxiu Històric de la localitat. És un fòssil de 52.300 anys d'antiguitat i correspondria al neandertal més modern trobat fins ara a Catalunya.