Respostes digestiva, cognitiva i hedònica al menjar
Quan l’aparell digestiu no funciona bé, pot induir símptomes, és a dir percepció de sensacions aversives. La nostra hipòtesi va ser que l’aparell digestiu també pot originar sensacions plaents i el nostre objectiu va ser demostrar el component hedònic de la resposta a la ingesta.
Es va realitzar un estudi en subjectes sans, en què es van mesurar les respostes digestiva (la relaxació de l’estómac), cognitiva (percepció de sensacions tipus sacietat i plenitud) i hedònica (sensació de benestar digestiu) induïdes per un dinar de prova de 240 ml (un brou de 12 kcal o bé aigua com a control inert) ingerida a una temperatura i ritme controlats. Es va realitzar una sèrie d’experiments en condicions normals i una altra sèrie produint símptomes de forma experimental mitjançant una distorsió de la funció digestiva.
Figura 1. La ingestió d’un menjar indueix una resposta digestiva, així com a percepció de sensacions tipus sacietat/plenitud. Aquestes sensacions tenen una dimensió hedònica i depenent de les característiques del menjar i de la resposta digestiva, poden resultar agradables (benestar digestiu) o desagradables. | |
En conclusió, en condicions normals, quan la resposta digestiva és adequada, el menjar pot induir sacietat, satisfacció i sensacions de plaer; a més el menjar pot millorar la percepció de símptomes quan hi ha una alteració de la funció digestiva.
Referències
Malagelada, C.; Accarino, A.; Molne, L.; Mendez, S.; Campos, E.; Gonzalez, A.; Malagelada, J. R.; Azpiroz, F. Digestive, cognitive and hedonic responses to a meal. Neurogastroenterology & Motility. 2015, vol. 27, num. 3, p. 389-396. doi: 10.1111/nmo.12506.