• Portada
09/2010

Relacionen la reducció progressiva d'una zona del cervell amb el grau d'afectació del Trastorn Depressiu Major

Còrtex cingulat i depressió

El còrtex cingulat, una zona del cervell que juga un important paper en l'estat d'ànim, podria minvar i deteriorar-se progressivament a mida que avança el grau de severitat d'una depressió major. Això semblen indicar els resultats d'una recerca duta a terme per investigadors de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (IIB-Sant Pau) i el Port d'Informació Científica (PIC), que ha estat presentada recentment al 23è Congrés Europeu de Neuropsicofarmacologia.

El còrtex cingulat té una especial rellevància en els trastorns de l'estat d'ànim i mostra alteracions, tant estructurals com funcionals, en el Trastorn Depressiu Major (TDM), però fins ara no se'n coneixien gaire els canvis volumètrics que presenta al llarg de l'evolució del trastorn. Per això, va explicar en el congrés Maria Serra, investigadora predoctoral del PIC i autora del treball, els científics es van proposar estudiar aquesta zona del cervell en els diferents estadis de la patologia.

L'estudi ha estat realitzat amb 59 pacients d’entre 25 i 61 anys amb TDM – 20 amb un primer episodi de depressió, 19 amb episodis recurrents en remissió i 20 pacients crònics amb l'episodi actual d'una durada superior a dos anys– i 20 individus control. Per quantificar els seus volums corticals, es van obtenir imatges de ressonància magnètica (IRM), mitjançant dues fases: la segmentació de la superfície i la parcel·lació cortical, en què s'assigna una àrea neuroanatòmica en una localització cortical concreta.

El resultats van mostrar que tots els individus amb TDM presentaven una disminució del volum del còrtex cingulat respecte als individus control. Aquesta reducció, a més, semblava començar en la zona posterior del cingulat en els estadis benignes de la malaltia i avançar cap a una progressiva generalització en els estadis més severs. Aquesta reducció progressiva de volum afegeix una informació important al que ja es coneixia sobre la implicació del còrtex cingulat en el TDM.

En la seva presentació, Maria Serra va remarcar el fet que l'àrea que es relaciona actualment amb la persistència de la simptomatologia en pacients amb una llarga història de TDM és el còrtex cingulat anterior, considerada una de les zones claus de l'estimulació cerebral profunda en els TDM resistents al tractament.

La recerca ha estat liderada per Maria Portella, investigadora post-doctoral del Grup de Recerca en Trastorns Psiquiàtrics de IIB-Sant Pau. Hi han participat investigadors d'aquest institut (que és un dels grups del Centro de Investigación Biomédica en Red de Salud Mental, CIBERSAM) i del Port d’Informació Científica , centre participat per la UAB.

Maria Jesús Portella

Referències

M. Serra, J. de Diego-Adeliño, Y. Vives, B. Gómez-Anson, P. Pires, D. Puigdemont, R. Pérez-Egea, V. Pérez, E. Álvarez, M.J. Portella. Cingulate cortex volumetric changes at different stages of major depressive disorder. Breaking news simposia S. 13. www.ecnp.eu. 30 August 2010.

 
View low-bandwidth version