Recomanació de lectures pel Dia Mundial del Medi Ambient

Gespa

Des de la Facultat us fem una sèrie de recomanacions literàries en el marc del Dia Mundial del Medi Ambient. 

05/06/2024

Amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient que se celebra el 5 de juny, des de la Facultat us fem diverses recomanacions literàries relacionades amb aquesta diada.

Quina mena de món és aquest?. Fenomenologia i pandèmia, de Judith Butler, explica que la pandèmia ha alterat la nostra visió del món. Ara, més que d’un «món comú», hauríem de parlar de molts «mons» que se superposen, si tenim en compte que una bona part dels recursos no són compartits equitativament per tothom. ¿Com hauríem de viure-hi, en aquest món? ¿Què cal perquè el món sigui habitable? La destrucció mediambiental, la pobresa, el racisme, les desigualtats, la violència social, inclosa la violència contra les dones i les minories sexuals, són, sens dubte, qüestions que condicionen la manera de viure individualment i col·lectiva. Perquè la vida sigui digna de ser viscuda cal fer valdre la nostra interdependència, la implicació dels uns amb els altres, i adquirir un compromís ferm amb el planeta i els seus habitants, humans i no humans, per respirar en un «món comú» de debò.

Matèria vivent, vida pensant. Evolució i prospectiva de la consciència humana, d’Eudald Carbonell i Jordi Agustí, se centra a desenvolupar una sèrie de treballs i plantejaments que ens permeten delimitar què és la humanitat i com evoluciona en el marc de l'ecologia planetària. Sobretot, als autors els interessa conèixer com es complementen l'hominització i la humanització en aquest procés evolutiu per generar la consciència en el nostre gènere. Una consciència d'espècie que, un cop ha emergit, s'ha de consolidar perquè doni els fruits que necessitem com a humanitat.

Terra endins. Pensar el futur des del poble, de Maria Josepa Payà i Valdés, s’emmarca en una societat cada vegada més massificada i orientada cap a les grans ciutats. Què podem aprendre de la vida en els pobles? Per què és crucial discutir i entendre, ara més que mai, el desenvolupament rural? En aquest assaig personal, compromés i no exempt de sentit de l’humor, Maria Josepa Payà explica diversos aspectes del món rural i desmunta uns quants mites.Pensar el futur des del poble, trobem reflexions sobre l’agricultura i l’alimentació, i també temes com ara la sostenibilitat i l’ecofeminisme. Des de la revaloració de la comunitat fins als conceptes de minifundi i béns comuns, Payà exposa com aquests elements són essencials per a construir un futur desitjat, on convergisquen la diversitat cultural i la sostenibilitat mediambiental.