Realitats i polítiques LGTBI a la Universitat
El dia 17 de maig, Dia Internacional contra la LGTBI-fòbia, va tenir lloc l'acte Realitats i polítiques LGTBI a la Universitat, presentat per la secretaria general. L'acte va ser organitzat per l’Observatori per a la Igualtat amb la col.laboració de la Unitat de Dinamització Comunitària. Es pot visualitzar a https://www.youtube.com/watch?v=VSFUfE26dtc
12/05/2021
El passat 17 de maig, Dia Internacional contra la LGTBI-fòbia, l'Observatori per a la igualtat, amb la col.laboració de la Unitat de Dinamització Comunitària, va organitzar l'acte Realitats i polítiques LGBTI a la Universitat, a la plaça Cívica. L'acte es pot visualitzar a https://www.youtube.com/watch?v=VSFUfE26dtc
L’acte va ser presentat per la secretaria general de la UAB, Esther Zapater, i va comptar amb la col·laboració de la doctora i investigadora Judit Juanhuix i el biòleg especialista en gènere i alumni de la UAB, Zoe Garcia.
L'Esther Zapater va mostrar la necessitat de parlar a la universitat d'un discurs de drets humans, tolerància, activisme i democràcia. A continuació, la Judit Juanhuix va posar en evidència la transfòbia que encara té lloc avui en dia des de les institucions acadèmiques, i en Zoe García va fer una crítica a la ciència sexista i lgtbi-fòbica i va proposar exemples de formes trans-inclusives de trasnmetre el coneixement científic.
El 17 de maig és un dia en que s'han de denunciar i visibilitzar totes les agressions i discriminacions que pateix el col·lectiu LGTBI diàriament. L'Observatori Contra l’Homofòbia va fer públic l'augment de les denúncies d'agressions LGBTI-fòbiques un 32,2% respecte a l’any anterior i les dades ens indiquen que queda un llarg camí per recórrer.
El 15% de les agressions succeeixen en l’àmbit educatiu o el lloc de treball, quasi un 50% (42%) de l’alumnat no ha expressat la seva orientació sexual per por a la discriminació i entre el 60 i el 80% de les agressions no es denuncien, davant la falta de garanties de gestió efectiva de les mateixes i la sobreexposició i l’angoixa i ansietat que suposa l’exposició d’una denuncia.
La lluita per l'eradicació de la LGTBI-fòbia es presenta en molts àmbits de la societat. I és responsabilitat de tota la comunitat educativa lluitar perquè aquesta es redueixi fins que acabi desapareixent, generant espais segurs i protocols efectius. A la UAB comptem amb el "Protocol contra l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe, d’orientació sexual, d’identitat de gènere o d’expressió de gènere" des de l'any 2016, que ens ajuda la gestió i eradicació de les agressions.
També en el dia d’avui creiem necessari seguir donant suport a les accions i recerques que s’estan duent a terme des de la UAB entorn la temàtica LGTBI i que contribueixen així a l’aplicació del IV Pla d’acció per a la Igualtat de gènere de la UAB.
Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS
- Reducció de les desigualtats
- Igualtat de gènere