Premi a l'Excel·lència Docent de la Facultat
,0.png)
Els professors Jordi Grau, del Departament d’Antropologia Social i Cultural, i Xavier Roqué, del Departament de Filosofia han estat distingits amb el Premi a l’Excel·lència Docent de la Facultat. Els presentaran les seves candidatures per a la convocatòria del Premi a l’Excel·lència Docent de la UAB.
04/03/2025
La Comissió de Qualitat del Centre, reunida en data de 12 de febrer de 2025, i la Junta Permanent del Centre, reunida en data 14 de febrer de 2025, han valorat les qualitats del candidats i van aprovar la concessió del premi de la Facultat.
Jordi Grau té una dilatada experiència docent iniciada com a responsable d’assignatura des del curs acadèmic 1997-1998. Destaca la seva dedicació per complementar els recursos didàctics més convencionals amb la generació de material més innovador, com ara: presentacions animades de processos o dinàmiques socials, vídeos i tutorials formatius, blogs, padlet de recursos, pàgines web o generació d’imatge, vídeo i àudio mitjançant IA.
Ha introduït en la docència activitats orientades al filtratge d’informació insuficientment contrastada -o, directament, falsa- que malauradament circula cada cop amb més volum i rapidesa sobre la diversitat cultural o la convivència humana. El darrer exemple en aquesta línia és l’impuls d’un banc de recursos, en construcció i en permanent actualització, que el candidat està generant des del projecte de recerca AFRONTA, del qual n’es IP.
Darrerament ha liderat com a co-IP un Projecte de Millora Docent (L’ aprenentatge basat en reptes com a estratègia de millora de la formació i l’ocupabilitat a les titulacions de la Facultat de Filosofia i Lletres en el marc de l’ECIU University), al llarg de dos cursos acadèmics -2022-2023 i 2023-2024 (web del projecte).
El professor Xavier Roqué té una àmplia trajectòria docent en les Facultats de Ciències i de Filosofia i Lletres. A la Facultat de Ciències, una de les seves preocupacions ha estat mostrar la rellevància i la necessitat crítiques de la història i la filosofia. Més que no pas construir una història acadèmica, autocontinguda, o reivindicar el sentit de la història com a disciplina, s’ha preocupat de què els estudiants reconeguin el valor crític de les ciències humanes.
L’aproximació que el professor Xavier Roqué duu a terme a la Facultat de Filosofia i Lletres no és substancialment diferent, en el sentit que també integra ciència i història. Amb estudiants que tenen menys coneixements científics, la història i la filosofia esdevenen també instruments formidables per introduir-los en debats i qüestions que incideixen directament sobre el contingut d’altres matèries.
En la seva trajectòria cal subratllar la seva tasca com a coordinador de la memòria del Grau en Ciència, Tecnologia i Humanitats, i com a coordinador d’aquest grau únic a tot el Sistema Universitari Espanyol, que implica les Facultats de Biociències, Ciències i Filosofia i Lletres de la UAB i les universitats Autónoma de Madrid i Carlos III, en una titulació de l’Alianza Cuatro Universidades.
La innovació i l’interès del Grau en Ciència, Tecnologia i Humanitats han estat reconegudes últimament amb la invitació del CCCB al coordinador per tal que un grup de 10 estudiants d’aquest grau participi en el projecte El projecte Un Univers Sintètic.
El professorat, el PTGAS i l’equip de deganat han destacat la qualitat humana i el compromís institucional dels premiats, Jordi Grau i Xavier Roqué, que han destacat pel seu tracte humà i proper en totes les seves tasques docents.