Posada al dia del mètode de classificació taxonòmica del circovirus porcí tipus 2
El PCV2 provoca anualment quantioses pèrdues econòmiques al sector porcí. D’uns anys ençà la vacunació ha estat el mitjà més efectiu de controlar les infeccions per aquest virus, tot i que encara existeixen moltes llacunes en nombrosos aspectes patològics, epidemiològics i evolutius. Des de l’última proposta de classificació taxonòmica del PCV2, presentada en el marc del projecte Europeu del sisè programa marc, s’ha incrementat significativament el nombre de genomes del virus disponibles al GenBank,especialment amb dades provinents de la Xina.
L’estudi realitzat ha classificat i analitzat tots aquests genomes complets i parcials de PCV2 disponibles per tal d’avaluar el mètode i la classificació taxonòmica acceptada actualment. Els resultats han indicat clarament la necessitat d’un nou mètode de classificació, ja que el mètode de llindars aplicat en l’última classificació, basat en l’histograma de freqüències de les diferències entre seqüències, és inadequat per la situació actual, on la variabilitat vírica és molt superior a la coneguda en l’anterior classificació.
En el marc d’aquest treball s’ha proposat un mètode alternatiu, basat en posicions marcadores, mutacions conservades que permeten diferenciar grups, per tal de mantenir la classificació taxonòmica actual basada en quatre genotipus, i que al mateix temps sigui ràpid i de fàcil aplicació a l’hora de decidir a quin genotipus assignar una seqüència problema.
Departament de Sanitat i Anatomia Animals (UAB)
joaquim.segales@uab.cat
Martí Cortey
Subprograma de malalties endèmiques (IRTA-CReSA)
marti.cortey@irta.cat
Referències
Franzo, Giovanni; Cortey, Martí; Olvera, Alex; Novosel, Dinko; Martins Gomes De Castro, Alessandra Marnie; Biagini, Philippe; Segalés, Joaquim; Drigo, Michele. Revisiting the taxonomical classification of Porcine Circovirus type 2 (PCV2): still a real challenge. Virology Journal. 2015, vol. 12, art. 131. doi: 10.1186/s12985-015-0361-x.