Pint Of Science apropa la divulgació científica als bars de Barcelona

xerrada al bar de la prosperitat

Del 13 al 15 de maig ha arribat a Barcelona la nova edició de Pint Of Science amb la participació de tres investigadores de la UAB.

27/05/2024

Del 13 al 15 de maig, Barcelona va acollir una nova edició de Pint Of Science, l’esdeveniment que porta la divulgació científica a un ambient relaxat i informal: els bars. Aquest esdeveniment permet que investigadores i investigadors destacats comparteixin els seus coneixements amb el públic general, oferint l’oportunitat única d’interactuar amb experts de diverses àrees de la ciència.

L’objectiu principal de les jornades és apropar la ciència a la societat sense necessitat de disposar de cap formació específica per assistir-hi. Les xerrades es distribueixen en sis àrees temàtiques;  "Mente Maravillosa" (neurociències, psicologia), "De los Átomos a las Galaxias" (química, física), "Nuestro Cuerpo" (biologia humana, medicina), "Planeta Tierra" (ciències de la terra, zoologia), "Tech me out!" (tecnologia, matemàtiques) i "Nuestra Sociedad" (dret, història, política).

La nostra facultat va participar amb tres ponents, dos en l’àrea temàtica "Planeta Tierra" i una a l’àrea de "Nuestro Cuerpo". Tot un reflex de la nostra versatilitat tant amb temes més veterinaris com de ciència i tecnología dels aliments.

 

A la temàtica “Planeta Tierra”, el primer dia de Pint of Science, el 13 de maig, va ser tot un èxit. Van participar una mitjana de 35 persones al bar, la majoria veïns del barri i de diverses edats. Per primera vegada en la història de Pint, es va portar la ciència al Casal de la Prosperitat, a Nou Barris. Laura Carrera va captivar el públic amb la seva investigació sobre paparres, els tipus que existeixen a Catalunya i les malalties que transmeten. El públic va estar molt atent i involucrat durant tota la xerrada, i “tots recordaran haver vist de prop les mostres d’espècimens recollides per Laura hores abans” diu Menchu Manuelian, post-doc María Zambrano del departament de Ciència Animal i dels Aliments i co-coordinadora de la temàtica “Planeta Tierra” a Pint of Science-Barcelona.

 

L’últim dia va ser el 15 de maig, i es van dur a terme dues xerrades més. Va ser un dia plujós, però malgrat això, es va mantenir una participació excel·lent amb una mitjana de 36 persones, molts d’ells repetien dels dies anteriors, al Bar del Casal de La Prosperitat, a Nou Barris. Suha Serhan, doctoranda en Producció Animal, va parlar sobre la Llet A2 i els seus possibles beneficis per a aquelles persones que senten malestar digestiu amb la llet convencional, relacionant-ho amb el projecte del Ministeri “Llet A2”. El públic, que era la primera vegada que sentia parlar d'aquesta llet, va mostrar un gran interès.

 

La darrera xerrada dintre de la temàtica "Nuestro Cuerpo" va ser a càrrec de Carolina Ripollés (UAB) i Oriol Comas (UB), qui van parlar de 'sabem què mengem? mites i fake news en alimentació' al Conesa Beer, a prop de Plaça Universitat. Al voltant d'unes 30 persones es van apropar a prendre una pinta amb ells i destapar algunes notícies falses que ens envaeixen aquests dies en relació a l'alimentació. Ambdós investigadors formen part del projecte innovador de creació i difusió de material audiovisual per ajudar a combatre la propagació de fake news i la desinformació 'Alimenta't amb ciència'. La ponència va tenir molt d’èxit per l’elevat nombre de preguntes que s’hi van fer per part del públic.

Pint Of Science a Barcelona ha estat un esdeveniment vibrant que ha aconseguit apropar la ciència a un públic divers en un entorn relaxat. La resposta positiva del públic i la interacció amb els experts han estat claus per a l’èxit d’aquesta edició.