Pedro Gómez-Romero obre el cicle "La química t'envolta"
"La química t'envolta" comprèn una sèrie de conferències sobre les investigacions més actuals en l'àmbit de la química i les seves interaccions amb altres disciplines, com la medicina, la farmacologia, les nanociències o la computació, i s'adrecen principalment a la comunitat docent, a la qual es s'ofereix possibilitat d'actualitzar els seus coneixements.
Pedro Gómez Romero va exposar, de manera molt il·lustrativa, la problemàtica actual relacionada amb l'energia i va parlar de les "revolucions pendents" que farien viable un nou model sostenible de generació i de consum d'energia. Amb el petroli barat en vies d'extinció i el carbó amenaçant el clima i el medi ambient, el model energètic vigent està abocat a un canvi o a una crisi. "Però l'esperança existeix i es diu coneixement. S'han fet ja grans avenços en aquest sentit, però són encara insuficients i podem anar més enllà amb el coneixement i la recerca", va manifestar.
Gómez Romero va defensar la necessitat d'obtenir combustibles més nets, d'utilitzar les fonts renovables d'energia i d'investigar camps que poden tenir una gran importància en aquest sentit, com la nanociència. Entre les "revolucions pendents", cada cop més a prop, va destacar la utilització d'algues per a la generació de biodièsel; l'obtenció d'un substitut barat del silici per a les plaques fotovoltaiques; la generació renovable i l'emmagatzematge d'hidrogen; l'ús de membranes polimèriques per a piles de combustibles; el desenvolupament de nous catalitzadors en comptes de platí per a aquestes mateixes piles i el desenvolupament de supercondensadors electroquímics i bateries millorades pel que fa a l'emmagatzematge d'energia.
En un futur més llunyà, l'investigador va mencionar els leds blancs respectuosos mediambientalment i els clatrats per fer materials termoelèctrics, pel que fa a l'estalvi i eficiència energètica.
Gómez Romero va apostar clarament per la solar en totes les seves vessants com l'energia primària "que té major potencial i és la menys aprofitada de totes", i va finalitzar la seva dissertació fent una crida a fer una política pro activa per al desenvolupament d'energies netes i capaces d'alimentació massiva.
Com activitat complementària a la conferència es va dur a terme un taller en l'aula d'informàtica de visualització i modelització molecular, una eina per entendre i ensenyar les ciències moleculars, a càrrec del Dr. Jean Didier Maréchal, professor del Departament de Química de la UAB.
Referències
"Energia i química: un binomi amb futur", Pedro Gómez-Romero (CIN2). Cicle de conferències "La química t'envolta" el 16 de febrer de 2011.