Nou model de Desnitrificació in situ Induïda d’aigües subterrànies
La presència de nitrats a les aigües subterrànies és un dels problemes ambientals més greus a tot el món. L’ús excessiu de fertilitzants agraris, l’abocament de purins al territori i el mal manteniment de les xarxes de clavegueram són les causes més comunes de contaminació d’aigües subterrànies per nitrats. El consum de nitrats per sobre del llindar legislatiu (50 mg/l) de manera habitual pot augmentar la incidència en metahemoglobinèmia (o síndrome del nen blau) i en càncer d’estómac. A Catalunya, es quantifica que un 30% del territori i un 12% de les aigües subterrànies estan afectats per la contaminació per nitrats, la qual cosa en limita l'ús. A més a més, l’aigua als països mediterranis és un recurs limitat i es preveu que amb el canvi climàtic ho sigui més. És per aquest motiu que es requereixen solucions que siguin capaces d’eliminar els nitrats de les aigües subterrànies i retornar-los així llur qualitat.
Figura 1: Imatge del model de desnitrificació induïda en una secció d'un aqüífer. | |
En aquesta tesi s’ha desenvolupat un model de transport reactiu que integra tots els processos principals i secundaris que afecten la desnitrificació in situ induïda a diferents escales de treball. L’eina obtinguda relaciona els processos biològics induïts quan s’afegeix un donador d’electrons a l’aqüífer amb els processos geoquímics (interacció aigua-roca) i la geoquímica dels isòtops. Els models desenvolupats s’han realitzat en diferents escales de treball: des de microcosmos fins a camp. Els resultats obtinguts milloren amb escreix els prèviament existents de la literatura i facilitaran l’àmplia implementació de la Desnitrificatió in situ Induïda pel territori tot millorant-ne la seva gestió, planificació, monitorització i optimització.
Referències
“Modeling of enhanced in situ biodenitrification at diferent scales: Integration of microbiological, hydrogeochemical, and isotope biogeochemical processes”, tesi doctoral de Paula Rodríguez Escales, dirigida pel doctor Albert Folch Sancho i llegida a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA).