Article d'opinió

Foto_editorial_189

Aquest butlletí estarà dedicat exclusivament a la recerca a la Facultat

05/03/2021

Aquest número del Butlletí de la Facultat està dedicat a tractar de forma monogràfica la recerca que realitza el professorat de la nostra facultat, una dimensió rellevant de la seva activitat i de la que sovint tenim visions molt parcials, depenent de quins estudis seguim o a quin departament estem vinculades. El programa electoral de la degana va incloure entre els seus punts la identificació de temàtiques transversals de recerca (clústers temàtics) en les que la facultat és especialment forta, per tal de fer entenedora la investigació acadèmica realitzada pels grups de recerca vinculats a la Facultat, crear sinèrgies interdisciplinàries entre el PDI dels diferents departaments i fer-ne difusió entre l’alumnat per convidar-lo a ser-ne partícip. Aquesta acció s'emmarca en la voluntat de potenciar dos objectius estratègics del centre: per una banda, la voluntat de construir el millor entorn possible per poder desenvolupar satisfactòriament les diferents activitats en tots els àmbits (docència, recerca, gestió, internacionalització i transferència) fomentar xarxes per a la col·laboració i el compromís, i promoure sinergies per crear nous resultats i més impacte social i científic. I, per altra banda, i de forma més específica, treballar per tal que els resultats de la recerca realitzada pel professorat de la facultat reverteixin de forma positiva en la docència i enriqueixin l'experiència dels estudiants. D’aquesta forma, l’acció s’ha presentat al pla de millora de l’acreditació de centre que acaba de superar la facultat a inicis d’aquest any.

Per dur a terme aquesta acció, des del deganat es va encarregar a un alumne en pràctiques durant el curs 2018/2019 la realització d’un informe sobre la recerca duta a terme pel PDI de la Facultat. A partir d’aquest treball, a finals del 2019 es va identificar vuit temàtiques de recerca en les que la Facultat és especialment forta. Les grans temàtiques, que sens dubte podrien completar-se amb d’altres, són les següents:

1) Globalització i desenvolupament. Aquest punt se centra en investigar l’impacte de la globalització en diversos àmbits com l’educació, les polítiques públiques, les migracions, les polítiques de seguretat o la governança global);

2) Comportament polític i funcionament de la democràcia. La Facultat té una llarga trajectòria d’investigació en aquesta temàtica. Els àmbits principals d’estudi han estat: a) Comportament electoral,  b) Partits Polítics,  c) Moviments Socials i d) Populisme;

3) El mercat laboral i les seves sinèrgies. L’estudi del mercat laboral ha configurat un tema clau de recerca i s’ha articulat a través de grans àmbits d’estudi: a) Treball i trajectòries educatives; b) Relacions laborals; c) Treball i vida quotidiana; d) Desigualtats vinculades al mercat laboral;

4) Polítiques públiques i gestió pública. L’anàlisi, avaluació i estudi de les polítiques públiques constitueix una àrea clau de la Facultat. En aquest àmbit, un gran nombre de recerques s’han dedicat a investigar sobre polítiques socials i desigualtats, al que s’hauria d’afegir investigacions en matèria de polítiques educatives, gestió cultural, de polítiques de sostenibilitat o altres temes similars;

5) Diversitat ètnica, cultura i religiosa. L’estudi de la diversitat, les formes que pren en les societats contemporànies, la discriminació i les formes polítiques que l’aborden també configuren un tema fonamental de recerca a la Facultat.

6) Estudis de gènere. La mirada sobre les qüestions de gènere constitueix una qüestió clau i transversal a la majoria de grups de recerca de la Facultat.

7) Estudis urbans i regionals. L’espai urbà configura un àmbit clau d’anàlisis de la realitat social tant des de la dimensió de la governança, la innovació i els fenòmens que s’hi produeixen. 

i 8) Pensar la política i la societat: una mirada teòrica. Una bona part del professorat també ha dedicat esforços de recerca a pensar, i repensar, les teories que ajuden a comprendre la realitat social. 

Una vegada realitzada aquesta tasca, es va detectar que aquestes temàtiques reprodueixen bàsicament l'estructura departamental/d’àrees. En una Facultat relativament petita com és la FCPS i on les diferents disciplines representades són molt properes, creiem que es podria incidir més en flexibilitzar aquesta compartimentació. Ja el 2019, PDI de la facultat va crear un grup de lectura en Global governance, on participa professorat dels diversos departaments i que va en aquesta línia de crear ponts entre disciplines.

Així doncs, a partir de les temàtiques identificades, s’han proposat tres clústers interdisciplinaris pensats per ser molt transversals, per ajudar a articular el debat interdisciplinari i facilitar la transferència entre la recerca i docència. Aquests tres clústers s’han extret a partir de tres criteris: a) rellevància acadèmica del tema; b) rellevància social; i c) massa crítica de PDI que treballa el tema a la Facultat i possibilitat d’aportacions interdepartamentals.

Els clústers són els següents:

1) Política global i política: Perspectives interdisciplinàries (Global policy and politics: interdisciplinary perspectives)

La Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia compta amb investigadors, tant novells com experimentats, amb un ampli interès en la política global i la política, per tal de debatre temes clau d'una manera que creui fronteres disciplinàries. Aquestes investigadores s'ocupen de la interacció entre la política global i l'establiment de l'agenda en múltiples sectors polítics (seguretat, medi ambient, salut, educació), de l'aparició de nous actors polítics en l'escenari de la governança global, i de les dinàmiques de difusió i traducció de les polítiques, i ho fan des d'una varietat i enfocaments disciplinaris;

2) Superant les desigualtats: Construir comunitats sostenibles i inclusives (Overcoming inequalities: Building sustainable and inclusive communities);

Part del personal docent i investigador afiliat a la Facultat centra la seva atenció en el creixement, l'evolució i els principals impulsors de les desigualtats, així com en els factors que amenacen la cohesió social i la democràcia en les societats contemporànies. Això inclou també la investigació que explora, explica i avalua les polítiques i estratègies destinades a contrarestar les desigualtats i construir comunitats sostenibles i inclusives. Aquesta investigació abasta un ampli ventall de sectors (educació, gènere, salut, benestar, habitatge, desenvolupament urbà i polítiques fiscals), i múltiples nivells (local, nacional, global). També hi ha diverses investigacions que participen en activitats de transferència de coneixements destinades a col·laborar amb organismes públics i agents socials en aquests àmbits.

i 3) Diversitat, identitat i poder en un món transnacional (Diversity, identity and power in a transnational world).

Finalment, un altre gran grup d'acadèmics i acadèmiques afiliats/des a la nostra Facultat investiga en la intersecció de la diversitat, la identitat i el poder. Es presta especial atenció als processos de formació i mobilització de la identitat religiosa, ètnica i nacional en el món contemporani i amb una perspectiva transnacional. Un altre enfocament d'aquestes investigadores té a veure amb els processos de discriminació, estigmatització i violència, i les respostes que produeixen en termes de moviments socials i polítiques públiques. Aquestes qüestions s'aborden mitjançant una àmplia gamma d'enfocaments metodològics i antecedents teòrics. Destaca l’interès pels entorns d’Europa i la Mediterrània.

Aquestes tres àmplies agendes acadèmiques mostren les àrees estratègiques de recerca que desenvolupa el personal sènior i júnior de la Facultat. La recerca a la Facultat abasta una visió internacional de la Ciència Política, la Sociologia i les Relacions Internacionals i fomenta la col·laboració interdisciplinària entre aquestes àrees.

Per tal de fer efectiu l’impuls d’aquests clústers en els propers 3 anys s’han fixat dos grans objectius amb les seves corresponents accions.

1. D’una banda, es vol visibilitzar  la recerca que es fa a la Facultat, tant cap a les persones que conformen la seva comunitat com cap a l’exterior (per exemple, com a informació a l’abast dels futurs estudiants). Per fer realitat aquest objectiu, es planteja: a) fer difusió sobre aspectes concrets de la recerca (incloure les activitats, les publicacions i la informació sobre projectes de recerca al twitter, facebook o Instagram de la Facultat, i la creació d’una  secció sobre “tesis doctorals en marxa” al Butlletí de la Facultat, ja iniciada); o b) fer visible els grups de recerca i projectes  d’interès a l’edifici de la Facultat (elaboració de pòsters explicatius, senyalització).

2. D’una altra banda, es vol impulsar el tres clústers i establir sinèrgies amb la docència a través de: a) crear un espai propi a la pàgina web de la Facultat amb informació sobre els tres clústers; b) dissenyar un cicle de conferències vinculat a diferents assignatures sobre els clústers; c) vincular la recerca a les activitat del programa Argó-ICE per donar a conèixer a l’alumnat de secundària les vinculacions entre docència i recerca.

Des del Deganat, la voluntat és treballar per tal de potenciar la retroalimentació entre docència i recerca, i alhora crear sinèrgies de col·laboració interdepartamentals i interdisciplinars. Alhora, animem a tots aquells/es amb idees concretes sobre aquesta qüestió, o amb ganes de cooperar, que es posin en contacte amb nosaltres.

 

Laura Feliu, degana; Maria del Mar Griera, vicedegana de TFG i professionalització; Oriol Costa, coordinador del Grau de Relacions Internacionals