Michael Burawoy, referent de la sociologia pública, mor als 77 anys

L’àmbit de la sociologia està de dol després de la mort de Michael Burawo. La seva mort va arribar després que un cotxe atropellés al sociòleg de la Universitat de California, Berkeley (UCB), i, tot seguit, escapés del lloc dels fets, segons informa CBS News. Burawoy, és una figura clau en el desenvolupament de la sociologia pública, reconegut pel seu compromís amb la disciplina i el seu impacte en la connexió entre la recerca acadèmica i els problemes socials.
06/02/2025
Dijous 7 de febrer començava el dia amb la trista i colpidora notícia de la mort de Michael Burawoy, atropellat accidentalment per un cotxe a Auckland, la ciutat on residia des de feia anys. Tenia 77 anys i era professor emèrit del departament de sociologia de la Universitat de Califòrnia a Berkeley, on havia exercit com a docent des de 1976.
La seva pèrdua representa un cop dur per a la sociologia crítica i compromesa socialment, així com per a les sociologies del treball i de l’empresa. Personalment, Burawoy ha estat una figura fonamental. Juntament amb Bourdieu, va ser la referència teòrica central de la meva tesi doctoral i, el 2011, va ser el meu mentor durant una breu estada de recerca a Berkeley. Per això, vull dedicar-li aquestes línies com a record i petit homenatge.
Burawoy deixa un gran llegat intel·lectual per a la sociologia i el pensament crítics amb voluntat transformadora, que s’ha materialitzat en 12 llibres i més d’un centenar d’articles acadèmics. Des de la dècada del 2000, Burawoy ha estat especialment conegut per haver presidit l’Associació Americana de Sociologia (2003-2004) i l’Associació Internacional de Sociologia (2010-2014), així com per la seva defensa d’una “sociologia pública”, és a dir, una sociologia implicada en els debats socials i que aporta el seu coneixement per intentar avançar cap a un món més just.
Tanmateix, molt abans d’això, Burawoy ja era una referència cabdal en la sociologia laboral i la metodologia. Burawoy es reclamava marxista i amb la seva obra ha contribuït al desenvolupament i renovació de la sociologia marxista. D’aquest obra destaca especialment Manufacturing Consent (1979), el seu treball més famós i citat, on analitza els mecanismes socials que generen el consentiment de les persones treballadores a la seva explotació en les empreses capitalistes. Es tracta d’una recerca etnogràfica en una fàbrica industrial de Chicago dels anys 70, en la qual Burawoy usa Gramsci com a referència teòrica fonamental. També és imprescindible esmentar The Politics of Production (1985), un recull d’assajos brillants, així com la seva original recerca etnogràfica (en col·laboració) en una fàbrica de l’Hongria socialista.
En l’àmbit metodològic, Burawoy va desenvolupar el Extended Case Method, una proposta d’etnografia basada en l’ús intensiu de la teoria i que pretén explicar no només microprocessos, sinó també macroprocessos i grans transformacions històriques.
Finalment, cal destacar l’evolució de la relació intel·lectual de Burawoy amb l’obra de Bourdieu. Tal i com ell mateix explica al pròleg de Symbolic Violence. Conversations with Bourdieu (2019), va passar del desinterès (i de considerar-se un “anti-Bourdieu”) durant dècades, a veure-la com “la màxima expressió de la sociologia crítica” (Making Sense of Bourdieu, 2018:53). Per això, Burawoy defensarà la necessitat d’un diàleg entre les autores i autors marxistes i Bourdieu per tal de renovar i enfortir el marxisme i el pensament crític i transformador. Per això, a Symbolic Violence Burawoy fa dialogar Bourdieu amb Marx, Gramsci, Fanon o de Beauvoir, entre d’altres.
Aquest és el meu petit record i reconeixement a un gran sociòleg i intel·lectual. El seu llegat continuarà viu en les meves classes de sociologia de l’empresa i en la recerca.
Descansa en pau, Michael Burawoy.
Oriol Barranco, professor de sociologia de la UAB.