• Portada
01/2014

Lluitant contra l'acidificació del Mediterrani

Patrizia Ziveri, de l'ICTA, a la UAB, coordina el projecte MedSeA que pretén estudiar l'acidificació del Mar Mediterrani provocada per l’augment de les emissions de CO2d’origen antropogènic. L’acidificació del mar pot provocar la degradació dels ecosistemes. Aquest projecte, a més de realitzar importants investigacions interdisciplinàries, intenta avisar i assessorar els governs dels països mediterranis per tal que lluitin per reduir l'emissió de CO2, i evitar així la pèrdua d'espècies en perill com el coral vermell.

En els últims anys el tema de l'acidificació dels oceans ha guanyat importància ràpidament en l'agenda política, econòmica i social, i és especialment greu quan s'ajunta amb altres pressions sobre el medi marí com són l'escalfament dels oceans, l'augment de la desoxigenació, la contaminació, la sobrepesca i la presència d’espècies invasores.

El Mar Mediterrani és d'especial interès per a la investigació sobre l'acidificació dels oceans, ja que es tracta d'un cos d'aigua complex, semitancat, amb alta variabilitat ambiental i amb presència de fenòmens naturals d’acidificació com són les fumaroles de CO2.

L'acidificació de l'oceà és el terme utilitzat per descriure la disminució del pH de l'oceà a causa de les emissions de CO2, ocasionades per activitats com la crema de combustibles fòssils i la producció de ciment. Aquest és el primer esforç concertat per estudiar l'impacte de l'acidificació i el canvi climàtic en els ecosistemes mediterranis, un procés amb impacte fonamental en les condicions socials i econòmiques dels molts milions de persones que viuen al llarg de les seves costes i visiten la regió cada any.

La missió dels científics del projecte, experts en els camps de l’oceanografia, la fisiologia, la genètica, l’ecologia i les ciències de la Terra, és avaluar els efectes del canvi climàtic global sobre els hàbitats costaners de la Mediterrània. La modelació està començant a dibuixar un quadre que mostra que petits canvis en la química de l'oceà poden causar grans canvis en la capacitat dels ecosistemes marins de proporcionar els béns i serveis de qual depenem.

L’actual taxa d'emissions de CO2 no té precedents en els darrers 300 milions d'anys. Si això continua, organismes i ecosistemes marins com els corals, podrien ser afectats. Això és una conseqüència directa de l’absorció per part de l'oceà del CO2 emès a l’atmosfera, que fa que l'aigua sigui més àcida.

Una de les missions del projecte MedSeA (medsea-project.eu) és, a part de la investigació, informar els governs dels països mediterranis sobre les accions necessàries per avaluar i fer front a les ràpides taxes de canvi en les zones costaneres i els seus conseqüents impactes socials.

Patrizia Ziveri.
 
View low-bandwidth version