Llibres i música en temps de desassossec. Pensant en altres invasions

Línia de front de les batalles del Marne
Meaux (França). Línia de front de les batalles del Marne (1914 i 1918). Autor: J. Carbonell
L’aportació de la Facultat de Filosofia i Lletres en els moments estranys que vivim serà en forma de reflexions i consells literaris, filosòfics i musicals a l’entorn de la persona i de les pestes que ens afligeixen, col·lectives, però també individuals.

26/03/2020

A la pel·lícula del Nacho Vigalondo “Extraterrestre” (2011) un home es troba obligat a quedar-se tancat amb la seva parella circumstancial –es tractava de passar només una nit de bon sexe– quan el Govern espanyol declara el tancament total dels carrers a causa d’una invasió extraterrestre. Mai veiem els invasors i potser per això penso en la crisi que ara patim com una invasió alienígena. Els invasors no venen de l’espai exterior sinó de l’interior però la sensació d’amenaça i confusió és similar a la que trobem a tantes narracions de ciència ficció, tant estrangeres com locals.

 

Fa uns dies vàrem començar un petit debat a la llista d’email de la Science Fiction Research Association sobre si en aquests moments cal cercar consol a les narracions apocalíptiques o tot el contrari. Personalment em sorprèn moltíssim que la pel·lícula més vista aquests dies arreu del món sigui la ultra-realista “Contagi” (2011) del Steven Soderbegh. Quan la vaig veure en el seu moment em va semblar una magnífica representació del que podria passar (el guionista Scott Z. Burns va treballar amb l’assessorament d’epidemiòlegs de primera línia), però ara no em sento inclinada a ‘gaudir’ d’aquesta mena de narracions. El que estic fent és posar-me al dia de la llarga llista de 90 documentals americans que estic compartint amb els meus estudiants a l’assignatura optativa d’Estudis Culturals del Grau en Estudis Anglesos. Per si us interessa, he deixat unes recomanacions al meu blog: http://blogs.uab.cat/saramartinalegre/2020/03/15/as-we-deal-with-the-alien-invasion-great-documentaries-to-enjoy-during-quarantine-i/. La setmana vinent seguiré amb una llista de clàssics.

 

M’ha fet pensar molt aquests dies un tuit de l’escriptor català Marc Pastor–si us plau, llegiu qualsevol de les seves novel·les, totes són bones! Deia Pastor que no es pot concentrar en llegir cap llibre i la gràcia del cas és que ell és l’autor d’una novel·la que ara ve molt al cas: “L’any de la plaga” (2017, http://www.arallibres.cat/ca/cataleg/1/1144/l’any-de-la-plaga). Aquesta novel·la adapta al nostre territori el tema de la invasió dels lladres de cossos inaugurat per l’autor americà Jack Finney, vist des del punt de vista d’un desconcertat treballador social, Víctor Negro. Lògicament, com a traductora a l’anglès de “Mecanoscrit del segon origen” (1974) –la petita gran joia pedroliana– us n’haig de recomanar una relectura (o primera lectura). Si voleu veure com es surt d’una situació molt més extrema que la nostra (o recordar-ho), penseu en l’Alba. Ella és un grandíssim exemple de valentia i del què ens fa falta a tots: prudència i molt seny.

 

Sara Martín Alegre (Departament de Filologia Anglesa i Germanística)