La UTCCB de la UAB i el portal Faros de Sant Joan de Déu publiquen pautes per a famílies amb nens afectats per la Dana

Carrer inundat pels efectes de la Dana
Carrer inundat pels efectes de la Dana 2024 - Imatge de Wikimedia, de De Manuel Pérez i Estefania Monerri.

Després dels efectes devastadors de la DANA a la Comunitat Valenciana i altres regions mediterrànies, l'Hospital de Sant Joan de Déu ha publicat una guia amb pautes específiques per ajudar les famílies, especialment aquells amb infants i adolescents, a gestionar el dolor i l'impacte emocional d’aquesta tragèdia.

 

13/11/2024

Des del 29 d'octubre del 2024, les tempestes causades per la DANA han deixat una estela de destrucció sense precedents a les comarques valencianes i altres zones del vessant mediterrani i del sud del país. Les conseqüències, que inclouen danys humans i una destrucció massiva d'hàbitats i d'infraestructures, han afectat profundament les famílies.

Sovint, davant de tant de dolor, les famílies se senten desbordades i plenes de preguntes. Tant si s'han vist afectades de forma directa, com si han estat testimonis del que ha passat a través dels mitjans de comunicació, es pregunten com abordar el que ha passat.

Conscient del gran impacte emocional que situacions amb aquestes causes, especialment en nadons i adolescents, l'Hospital de Sant Joan de Déu ha compartit al portal una guia amb recomanacions per acompanyar les famílies en aquest procés. Aquest article ofereix consells pràctics per a tres tipus de situacions:

  • Famílies en les quals s'ha produït la mort d'una persona propera: aquest grup experimenta un dolor profund que requereix suport psicològic específic per afrontar el dolor i el xoc emocional.
  • Famílies que han patit la destrucció del seu habitatge: fins ara no han patit la pèrdua directa d'una persona pròpia; aquestes famílies experimenten una pèrdua material i un desastre que afecta greument l'estabilitat emocional.
  • Famílies que han estat testimonis de la catàstrofe natural, ja sigui sobre el terreny o pels mitjans de comunicació: encara que no hagin patit danys directes, l’impacte de veure la devastació en directe o a través dels mitjans de comunicació genera un efecte emocional important, especialment en els infants, que poden tenir dificultats per entendre i assimilar el que han presenciat.

L'hospital subratlla que aquestes són “reaccions normals a situacions anormals”, però tots podem sol·licitar i rebre informació sobre què podem fer per contribuir a la nostra recuperació sense seqüeles.

Us convidem a llegir l'article complet al portal per accedir a més informació i orientació.