La UAB commemora un any més el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència
Les facultats de Ciències i de Biociències, l’Escola d’Enginyeria, la Biblioteca de Ciència i Tecnologia, l’Institut de Neurociències, el Parc de Recerca i l’Observatori per a la Igualtat han organitzat diferents activitats per reivindicar i donar a conèixer el paper la dona en la ciència al llarg de la història i reflexionar sobre diferents aspectes del passat i del present relacionats amb la dona i l’àmbit científic i acadèmic.
10/02/2023
La Facultat de Ciències ha organitzat el cicle de cinema «Imagina’t una científica», que comprèn la projecció d'un documental històric, un d’autobiogràfic, una ficció i una història basada en fets reals, (El enigma Agustina, Picture a Scientist, Clara y The path to nuclear fission). Quatre documents audiovisuals que donen a conèixer trajectòries personals i grans descobriments i tracten diferents aspectes socials, ètics, polítics i científics, passats i presents, relacionats amb l’Acadèmia. Les projeccions tindran lloc els dimarts i dijous del 21 de febrer al 2 de de març a la Sala d’Actes de la facultat. Una taula rodona sobre els aspectes tractats als documentals tindrà lloc el 15 de març, a les 13.00 h la sala de juntes.
Per la seva banda, l’Escola d’Enginyeria celebra els 25 anys d’història amb l’exposició «25 anys formant dones que fan història», en què recorda 95 dones científiques i enginyeres, en representació de cadascuna de les científiques i enginyeres que han treballat per convertir l’Escola en el que és en l’actualitat. La mostra destaca, també, les innovacions de cinc dones enginyeres formades a l’Escola. L’exposició es troba a la Biblioteca de Ciència i Tecnologia del centre i es pot visitar fins al 2 de març.
També a l’Escola d’Enginyeria tindrà lloc la conferència «Estereotips que persisteixen: Les noves subjectivitats en el coneixement científic», a càrrec d’ Ana Macaya-Andrés, investigadora de l’Institut d’Història de la Ciència. La xerrada, organitzada per l’Observatori per a la Igualtat en col·laboració amb les facultats de Ciències i de Biociències i de l’Escola d’Enginyeria, es farà el 16 de febrer, a les 12.30 h a la sala d’actes.
La Biblioteca de Ciència i Tecnologia acollirà el 22 de febrer, a les 13 h la conferència «Científiques, inventores i tecnòlogues: història d’una inacceptable exclusió», impartida per Sandra Posada i Oriol Boix, autors del llibre 100 dones clau en la història de la ciència i la tecnologia.
D’altra banda, Joana Garcia, María Puigdomènech i Núria Gaja, investigadores del grup de recerca en Neuroplasticitat i Regeneració de l’Institut de Neurociències (INc) faran una xerrada per a estudiants d’ESO l’Escola Projecte de Barcelona el 14 de febrer. En aquesta xerrada, que faran per cinquè any consecutiu, les investigadores explicaran la trajectòria de tres científiques clau en la història de les neurociències.
La UAB col·labora en la segona edició de la proposta educativa gamificada «Científiques en acció... Experimenta», amb Teresa Gea, professora del Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental. Aquesta iniciativa està organitzada per la URV i té com a propòsit apropar el jovent al camp de les dones científiques i incrementar els referents femenins en el sector Aquesta edició comptarà amb l’explicació de sis reptes científics per part de sis investigadores. La professora Gea participa amb el repte científic dedicat als residus i el taller experimental sobre la producció d’adob natural.
Finalment, des del Parc de Recerca UAB recuperen la veu d’investigadores i emprenedores de referència del campus de la UAB, que van participar a la jornada «Ciència i emprenedoria en femení», organitzada el mes de novembre passat. Totes elles van debatre sobre els factors que incideixen en la trajectòria de les investigadores i les lògiques que caracteritzen el context científic i emprenedor. Podeu recuperar la veu d'aquestes investigadores i emprenedores aquí.