La UAB celebra el Dia Internacional de les Dones i les Nenes a la Ciència

Cartell informatiu Dona i nena a la ciència

Aquest any, per commemorar l’11F, Dia Internacional de les Dones i les Nenes a la Ciència, l’Escola d’Enginyeria, la Facultat de Biociències i la Facultat de Ciències, juntament amb la Biblioteca de Ciència i Tecnologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) duran a terme un conjunt d’activitats que s’allargaran fins al 8M, Dia Internacional de la Dona, amb l’objectiu de promoure la igualtat de gènere en aquest àmbit.

06/02/2025

El Dia Internacional de les Dones i les Nenes a la Ciència és una jornada destinada a promoure la igualtat de gènere en el camp de la ciència i l’enginyeria, basada en reconèixer el paper crucial que les dones han tingut i tenen en aquests àmbits.

L’objectiu principal és inspirar i fomentar la participació abordant les barreres i els estereotips de gènere que encara existeixen en aquests sectors.

Aquest any 2025,  l'Escola d'Enginyeria, la Facultat de Biociències i la Facultat de Ciències, juntament amb la Biblioteca de Ciència i Tecnologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), han organitzat un programa d'activitats que acaben al voltant del 8M, Dia Internacional de la Dona. Durant tot aquest període es podrà gaudir de:

  • 1. Exposició: "Dones honoris causa dels àmbits de Ciències, Biociències i Enginyeria”. 

    Organitzada per la BCT (Biblioteca de Ciència i Tecnologia), aquesta exposició s'emmarca en una iniciativa comuna a les biblioteques de la UAB, que exposaran els mèrits i biografies de les dones guardonades amb la distinció honoris causa per la UAB. A la BCT hi trobarem les investigadores Lynn Margulis, biòloga evolutiva (2007), Katarzyna Chalasinska-Macukow, física (2009), Margarita Salas Falgueras, biòloga molecular (2018) i Lisa Randall, física (2019). Lisa Randall (2019), Margarita Salas (2018), Katarzyna Chalasinska-Macukov (2009) i Lynn Margulis (2007).


    ON: BCT (Facultat de Ciències i Biociències)
    QUAN: de l'11 de febrer al 31 de març

     

    2. Conversa al voltant de les honoris causa dels àmbits de Ciències, Biociències i Enginyeria.

    Activitat inclosa al programa Participa Biociències!

    Volem parlar i debatre sobre moltes preguntes que ens desperten aquests guardons: Què és una distinció honoris causa i com s'aconsegueix? Qui fa la proposta i quin és el procediment? Sabies que de 115 guardonats a la UAB, només 17 son dones i cap d’elles de l’àmbit de l’enginyeria? Com és que hi ha una desigualtat tan profunda en el reconeixement del talent femení en la ciència i la tecnologia? Vens i en parlem?  

    • PONENTS:

    • Montserrat Llagostera Casas, catedràtica del Departament de Microbiologia i Genètica de la Facultat de Biociències i padrina de l'honoris causa Margarita Salas (2018)
    • María Josefa Yzuel Giménez, catedràtica del Departament de Física de la Facultat de Ciències i  padrina de l'honoris causa Katarzyna Chalasinska-Macukov (2009)
    Núria Barniol Beumala, catedràtica del Departament d'Enginyeria Electrònica de l'Escola d'Enginyeria.
    • Xavier Roqué Rodríguez, membre de l’Institut d’Història de la Ciència i catedràtic del Departament de Filosofia de la Facultat de Filosofia i Lletres.

    • ON: Vestíbul de la Biblioteca de Ciència i Tecnologia (Facultat de Ciències i Biociències)
    • QUAN: dimarts 11 de febrer – 13 h
    • DURADA: aproximadament 1 h 30 min

    Cartell activitat

     

     3. PROJECCIÓ DEL DOCUMENTAL: Picture a Scientist 

    Activitat inclosa al programa Participa Biociències!

    Documental seleccionat pel Festival de Tribeca (2020)  que explica les barreres que van trobar diverses dones, investigadores destacades, per desenvolupar la seva carrera investigadora.  

    ON: Sala d’Actes de la Facultat de Ciències i Biociències)

    QUAN: dijous 13 de febrer – 15 h

    Cartell activitat

     4. QUI ÉS QUI? 

    Joc per posar a prova el nostre coneixement sobre dones i ciència, dones i natura, dones i progrés, dones i invents. Quantes preguntes encertareu? El 8M publicarem les respostes!

    • ON: Parets de les Facultats de Ciències i Biociències i de l’Escola d’Enginyeria del 11F al 8M.

    Cartell Activitat

     

    5. TALLER D’AUTODEFENSA FEMENINA a càrrec del club Món-Físic. 

    Aquest taller proporciona eines pràctiques i útils per desenvolupar-se en diferents situacions intimidatòries, i també ajuda a entendre i a gestionar les nostres reaccions i emocions davant una agressió. Tot amb l'objectiu de millorar l'autoconfiança i prendre consciència de les nostres capacitats i de tot el nostre potencial.

    • ON: SAF (Servei d’Actitivitat Física)
    • QUAN: dimecres 5 de març de les 17 h a les 20 h.

    • INSCRIPCIONS: a través de formulari online, actiu a partir de l'11F. Atenció: es prioritzarà l'assistència d'alumnat i personal de les Facultats de Ciències, Biociències i de l’Escola d’Enginyeria. Formulari: https://eformularis.uab.cat/web/deganat_ciencies/tallerautodefensafemenina

    imatge activitat

     

Aquest conjunt d’activitats pretén fomentar la visibilitat de les dones en el camp de la ciència, promoure la igualtat de gènere i proporcionar eines per a la seva consolidació professional i personal en aquests àmbits. 

Us animem a participar-hi!