La segona edició del Bioblitz UAB arriba al campus
Els dies 24 i 25 de març té lloc la segona edició del Bioblitz UAB, una iniciativa de ciència ciutadana per prendre el pols a la biodiversidad del campus. A més, enguany la iniciativa s’amplia a un altre municipi del Vallès Occidental, Terrassa, on es farà un altre Bioblitz els dies 12 i 13 de maig.
13/03/2023
El BioblitzUAB 2023 dona continuïtat a la iniciativa per avaluar la biodiversitat del campus engegada l’any passat, i permetrà ampliar el coneixement sobre els diferents ambients i organismes que conté. Es tracta d’una oportunitat única per aprendre metodologies per a l’estudi de la natura que sovint són difícils de conèixer de ben a prop. Les persones que hi participin poden col·laborar en el mostreig de diferents grups de plantes i animals sota el guiatge de persones expertes en biologia de camp, que els ensenyaran com estudiar els diferents tipus d’éssers vius.
Entre les activitats d'enguany hi ha la cerca i l’estudi de cargols, llimacs i altres mol·luscs; la instal·lació de càmeres de parament fotogràfic nocturn per poder estudiar la distribució dels grans mamífers; la detecció de rapinyaires nocturns, enganyapastors i sibocs; una passejada per sentir i aprendre sobre la comunicació vocal en els ocells, i l’estudi i el seguiment dels mamífers més petits del campus.
«Amb el Bioblitz busquem aproximar-nos al màxim a registrar tota la biodiversitat d’éssers vius que habiten el campus, perquè necessitem un diagnòstic precís per poder divulgar la importància ecològica del campus de la Universitat i dur a terme accions de gestió per millorar-ne la conservació ecològica», explica Sandra Saura, investigadora del Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d’Ecologia de la Universitat i coordinadora del BioblitzUAB.
Enguany, a més, tindrà lloc un altre Bioblitz, a Terrassa, que es durà a terme els dies 12 i 13 de maig. «La iniciativa que vam posar en marxa l’any passat ha despertat l’interès d’altres municipis, persones i entitats del territori que tenen ganes de conèixer i promoure la importància de la biodiversitat del mosaic agroforestal del connector ecològic de la plana vallesana», assenyala Sandra Saura.
El BioblitzUAB forma part del projecte «Sensibilització i recerca per transformar educant i incidint per la millora de la biodiversitat i la sostenibilitat al campus de la UAB», finançat per la Fundació Autònoma Solidària (FAS) de la UAB en col·laboració amb l’Oficina de Medi Ambient de la Universitat.
Hi col·laboren, a més, la Facultat de Biociències i el Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d’Ecologia de la UAB, l’Associació Catalana de Malacologia, la Institució Catalana d’Història Natural, l’Institut de Recerca de la Biodiversitat, l’Associació per la Defensa i Estudi de la Natura (ADENC) i el Grup Orquidiològic de Catalunya (ICHN).
Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS
- Vida terrestre