La Junta Permanent atorga el Vè Premi a l'Excel·lència Docent de la Facultat als Drs. Oriol Nel·lo i Maria Saña
El passat 15 de març la Junta Permanent va aprovar per unanimitat atorgar ex aequo el Vè Premi a l’Excel·lència Docent de la Facultat al professor Oriol Nel·lo, del Departament de Geografia, i a professora Dra. Maria Saña, Departament de Prehistòria.
28/02/2023
Ambues persones tenen una llarga trajectòria en la docència universitària. Els mèrits de docència valorats per la Junta Permanent tenen relació amb la innovació, el disseny d’estudis i metodologies destinades a integrar les necessitats de la societat en els currículums de formació, i, sobretot, amb l’impacte dels seus ensenyaments i recerca en l’alumnat i en l’entorn social amb la voluntat d’introduir canvis i millores en el benestar de les persones.
En el currículum d’Oriol Nel·lo destaca l’impacte dels seus ensenyaments i recerca, en l’àmbit de la Geografia, amb la voluntat d’introduir canvis i millores en l’entorn social i el benestar de les persones. Ha liderat la reorganització del programa i el disseny de la metodologia docent del Màster en Estudis Territorials i Planejament (2011-2023) amb l’organització d’un mètode innovador en el que l’alumnat, de manera col·laborativa i en grups, demostra els coneixements, habilitats i competències adquirits en les assignatures del primer semestre a través de l’elaboració d’un treball de planejament, en un exercici anomenat “troncal”. Es tracta d’un exemple paradigmàtic de la docència per reptes integrada en titulacions de caràcter oficial.
Per encàrrec de l’Equip de Govern de la UAB i de l’Equip de Deganat de la Facultat de Filosofia i Lletres va liderar el disseny de la titulació del Grau en Ciutats Intel·ligents i Sostenibles, una titulació en gestió urbana, que aplega continguts tecnològics (de l’Escola d’Enginyeria) i de ciències socials (Geografia). Aquest grau contribueix de manera decisiva a alinear els estudis de la UAB amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i, en concret amb l’ODS 11, “Aconseguir que les ciutats siguin més segures, resilients i sostenibles” que constitueix en aquests moments l’eix temàtic entorn del qual s’alinea l’estratègia ECIU d’implantació a la UAB de formació per micromòduls i per reptes.
Des del 2015, a petició de l’Equip de Deganat i del Departament de Geografia, va participar de forma activa en la la reforma del Grau de Geografia i Ordenació del Territori i que va donar lloc al nou grau en Geografia, Medi Ambient i Planificació Territorial que va començar a impartir-se el curs 2017-2018.
La generositat d’Oriol Nel·lo en la transmissió de coneixements, amb el ple convenciment que el compromís com a docent universitari ha de transcendir el marc estricte de la institució, l’ha portat a impartir en tota la seva trajectòria quasi 400 conferències tant a l’estat espanyol com a l’estranger.
Maria Saña, tant en el marc del grau d’Història, com molt especialment des de la implantació del Grau d’Arqueologia a la Universitat Autònoma de Barcelona l’any 2009, ha estat al capdavant de l’organització de la docència en l’àrea de l’arqueologia dels animals, l’Arqueozoologia. En assignatures d’alt contingut experimental, com “Bioarqueologia” i “Mètodes i tècniques de camp en arqueologia prehistòrica”, ha creat un marc docent d’excel·lència en aquest camp específic de la formació de l’alumnat que ha convertit a la UAB en una de les institucions de referència. Prova d’això és la concessió recent d’un projecte ERC a un jove investigador de la UAB, Dr. Carles Tornero, format, precisament, en les classes d’arqueozoologia de la Maria Saña.
Ha estat una de les promotores de la creació del Campus d'Arqueologia i Paleontologia de la UAB, projecte al que la Generalitat de Catalunya va atorgar la distinció Jaume Vicens Vives 2018 a la qualitat docent universitària. El Campus d'Arqueologia i Paleontologia de la UAB constitueix un element clau del Grau d’Arqueologia pel a la formació pràctica de l’alumnat en el treball de camp. Al mateix temps, contribueix i facilita la interacció amb els agents socials dels diversos territoris on està implantat, promovent la difusió patrimonial i implicant a les poblacions locals en la recerca i gestió dels jaciments arqueològics.
Maria Saña ha estat també la responsable de les pràctiques externes del Grau d’Arqueologia al llarg de 7 anys, promovent convenis i acords amb més de 30 entitats i laboratoris, tant del país com exteriors, creant així les bases d’una extensa xarxa de col·laboracions en el nostre àmbit formatiu. A més, la seva atenció i dedicació a resoldre problemes i incidències en les situacions individuals de l’alumnat, ha impulsat que, tot i que es tracti d’una assignatura optativa del grau d’Arqueologia, compti amb un elevadíssim percentatge de matriculació.
La trajectòria docent d’aquesta professora excel·leix també de forma molt significativa per la interacció entre docència i recerca (dimensió addicional amb que han estats reconeguts per AQU els estudis del Grau en Arqueologia de la UAB i que constitueix un dels trets distintius d’aquesta disciplina a la Facultat de Filosofia i Lletres).
Les dues persones premiades rebran el reconeixement de la Facultat a la seva trajectòria docent en l’acte d’inauguració del curs 2023/2024 i gaudiran d’una dotació de 1000 euros cadascuna per dur a terme (fins a juliol de 2024) un projecte d’innovació docent. Les seves candidatures han estat enviades al Vè Premi d’Excel·lència Docent de la UAB.