La I Jornada de Recerca reuneix el talent científic de psicologia a la UAB

Estudiants a la Sala de Graus de la Facultat de Psicologia

La Facultat de Psicologia de la UAB ha celebrat la I Jornada de Recerca del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut, on diversos grups de recerca han presentat els seus treballs més destacats. La trobada ha promogut la col·laboració entre investigadors i ha posat en relleu els avenços en salut mental.

 

13/11/2024

El passat 8 de novembre, la Facultat de Psicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona va acollir la I Jornada de Recerca, organitzada per la Direcció del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut i el Grup de Treball de Recerca i Comunicació (GTRiC). La trobada, celebrada a la Sala de Graus de la facultat, va reunir a la comunitat universitària per presentar alguns dels treballs científics més destacats del departament i fomentar la col·laboració entre els grups d’investigació. 

L'acte va començar amb les paraules de benvinguda de la Dra. Susana Subirà, directora del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut, seguida de la conferència inaugural, titulada “Dolor y salud mental: Estado del arte y retos futuros”, a càrrec del Dr. Juan Vicente Luciano, que també es va exercitar com a moderador de la jornada.

Durant la sessió, es van exposar diverses línies de recerca que aborden preguntes clau en l'àmbit de la psicologia clínica i de la salut. A continuació, cal destacar les línies de recerca i les presentacions realitzades en aquesta jornada:

Interacció Persona-Gens-Ambient: Risc i Resiliència en el Continuum de la

Salut i els Trastorns Mentals

  • Valeria Lavín. Modeling the Early Exposome: A Comprehensive Analysis of Positive and Negative Environmental Measures

Cognició i emoció: comportament, bases cerebrals i implicacions en la salut mental  

  • Tal Ivancovsky. Social Predictions in Chronic Pain

Cognició i Gènere: Implicacions en la salut mental 

  • Marta Korniyenko. Benefits of combining Metacognitive Training (MCT) with Cognitive Remediation (CR) in the recovery of patients with psychotic spectrum disorders: Preliminary results.  
  • Noelia Fernández. Adaptació cultural d’una intervenció psicoeducativa per prevenir la depressió postpart i els trastorns d’ansietat en les noves mares. 

Mentalització i Psicopatologia 

  • Lucía Murillo Martínez. Efficacy of the Mediational Intervention for Sensitizing Caregivers for Teachers and Self-Administered Versions (MISC-SA/T)” 

Problemes relacionats amb l'alimentació i el pes 

  • Clara Almazán. Interiorització de l’estigma associat al pes i alteracions alimentàries en adolescents: un estudi longitudinal 

Neuroimatge en salut mental, neuropsicologia i prevenció i promoció en psicologia de la salut  

  • Andrea Doreste Soler. Outlining the Psychological Profile of Persistent Depression in Fibromyalgia Patients through the Personality Assessment Inventory (PAI)

Altres línies  

  • Adrian Pérez. Efectividad de una intervención autoguiada en línea (MINDxYOU) para reducir el estrés y promover la salud mental entre profesionales de la salud: resultados de un ensayo aleatorizado por conglomerados stepped-wedge  
  • Albert Feliu (presenta Estíbaliz Royuela). Evaluación del impacto del Camino de Santiago en el malestar psicológico y el bienestar subjetivo: El estudio Ultreya  
  • Beatriz Olaya. Life expectancy associated with specific mental disorders and the contribution of causes of death: a population-based study in the region of Catalonia 

La jornada va culminar amb un torn de preguntes i una sessió de discussió que va donar peu a un intercanvi d'idees enriquidor entre els assistents. Finalment, la Dra. Susana Subirà va lliurar el premi a la millor comunicació, concedit als investigadors Adrián Pérez i Clara Almazán en reconeixement a la qualitat de les seves presentacions.

Aquesta primera Jornada de Recerca ha representat una bona oportunitat per conèixer els darrers avenços en la recerca en psicologia clínica i de la salut.