La descoberta de la tomba de Tutankhamon, d'una fita arqueològica a una dramatúrgia
La Sala Teatre acull l’estrena de l’espectacle «Les llàgrimes de Tutankhamon», una producció que es trasllada 3.500 anys enrere per reviure la joventut d’un dels faraons més coneguts de la història de l’Antic Egipte, com a commemoració del centenari de la descoberta de la seva tomba.
24/11/2022
“Fa poc que vaig descobrir una tomba oculta durant més de tres mil anys. On no hi havia res, vaig trobar allò que ningú creia possible: una tomba intacta d’un faraó. Potser, precisament per no esperar res de mi, és la raó per la qual vaig fer reviure en Tutankhamon i, amb ell, la seva llegenda”, es destaca a la sinopsi de l’espectacle.
La representació teatral, dirigida i dramatitzada per Marcel Vilarós, plasma la història de la descoberta de la tomba del faraó Tutankhamon per l’arqueòleg Howard Carter, una de les majors fites relacionades amb la història antiga i l’arqueologia, ja que va ser la primera tomba faraònica descoberta en l’època dels mitjans de comunicació de masses.
La dramatúrgia «Les llàgrimes de Tutankhamon», produïda per la Plataforma Blanc i Negre, tindrà lloc el pròxim dijous 1 de desembre a les 13 h a la Sala Teatre de la UAB. El públic podrà gaudir de manera gratuïta (limitat a l’aforament de l’espai reservat) d’una representació escènica que tracta la història dels inicis de l’arqueologia, de l’Antic Egipte, de la iconografia egípcia i del travestisme, a través de personatges com el faraó Tutankhamon o l’arqueòleg Carter, i d’altres com Lord Carnavon, l’aristòcrata anglès que va finançar l’excavació de la tomba del rei egipci, Nefertiti, la madrastra de Tutankhamon, i Ay, el seu successor com a Faraó d’Egipte.
Durant el transcurs de l’espectacle, a través dels flashbacks i de la convergència narrativa de dues línies temporals diferents, els dos personatges principals explicaran les seves respectives realitats i, indirectament, la història del món antic a les terres egípcies.
Com a commemoració del centenari de la descoberta de la tomba de Tutankhamon, juntament amb el bicentenari del desxiframent dels jeroglífics egipcis, la UAB ja ha organitzat altres activitats culturals relacionades amb aquesta fita històrica. Fins al 20 de desembre, també estarà disponible a la Sala d’Exposicions UAB, situada a la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General, l’exposició «Més enllà de Tutankhamon. 30 anys d’egiptologia a la UAB» en què es commemora el 30è aniversari de docència i recerca en egiptologia a la UAB.
Per assistir a la funció, cal reservar prèviament les entrades en aquest formulari. Per a més informació detallada sobre els horaris i la programació, pots contactar amb nosaltres mitjançant el correu electrònic cultura.enviu@uab.cat.