• Portada
20/06/2023

La biologia reproductiva ajuda a millorar la sostenibilitat del maneig de la Chelonoidis denticulata en l'Amazònia

Tortuga Chelonoidis denticulata en la naturaleza

Investigadors del Departament de Sanitat i d’Anatomia Animals de la UAB han estudiat la reproducció com a capacitat de resiliència de la tortuga terrestre Chelonoidis denticulata davant dels impactes causats per l’ésser humà. A través d’aquest estudi es vol comprendre millor el rendiment reproductiu de l’espècie per millorar el seu ús sostenible a l’Amazònia.

Els estudis de la morfologia funcional reproductiva de les tortugues són importants per a comprendre la seva capacitat de resiliència davant de qualsevol impacte antròpic, sobretot en el cas d’espècies que estiguin essent utilitzades. Tot i això, les tortugues terrestres són un grup difícil d’estudi a causa dels seus hàbits críptics, que dificulten els mètodes de camp convencionals per a detectar individus a la natura.

La tortuga Chelonoidis denticulata és una de les espècies més consumides a tota la regió amazònica; de fet, documents del segle XVI reportaven que les comunitats indígenes de llavors consumien aquesta espècie. En aquest estudi estudiem els òrgans reproductius femenins de 347 tortugues terrestres de l’espècie Chelonoidis denticulata per a descriure el cicle reproductiu de l’espècie i l’influència dels factors climàtics a l’acompliment reproductiu. Per solucionar la dificultat d’accés al material biològic, vam aprofitar el material biològic que es descarta als mercats urbans amazònics d’Iquitos, una de les principals ciutats de tota l’Amazònia.

Els paràmetres reproductius més destacats ens van indicar que hi havia un 33,4% de femelles gràvides, de les quals el 62,0% estaven vitel·logèniques, és a dir, en el procés de formació d’ous. Les femelles gràvides tenien de mitjana 3,7 ous sense closca en l’oviducte, amb un diàmetre mitjà de l’ou de 53,7 mm. Els nostres resultats mostren que el potencial reproductiu anual estimat en femelles gràvides va ser de 5,1 ous per niuada, oscil·lant entre un i vint-i-dos ous. Es va observar una forta relació positiva entre el diàmetre dels ous amb closca i la longitud de la closca de les femelles gràvides, que mostra que les femelles més grans tenen més capacitat d’albergar més ous. La fase final del creixement fol·licular, el procés energètic més exigent en la reproducció, va coincidir amb el pic de precipitació anual, que és l’època de més producció de fruites en el bosc. D’altra banda, la posada d’ous passa a l’estació seca, millorant la protecció contra la pluja.

Aquests resultats mostren que Chelonoidis denticulata és un reproductor estacional oportunista capaç de reproduir-se durant tot l’any; tot i això, el seu rendiment reproductiu està vinculat a la climatologia que influeix en la disponibilitat d’aliments en l’ambient. Per millorar l’ús sostenible d’aquesta espècie, les femelles adultes haurien de ser collides principalment durant la quiescència (parada) reproductiva i així evitar col·lectar femelles gràvides per millorar la capacitat de resiliència de l’espècie contra els impactes causats pels humans. Aquests resultats ens ajuden a millorar la comprensió de la biologia reproductiva i també per millorar la sostenibilitat del maneig d’aquesta espècie a tota l’Amazònia.

Pedro Mayor

Departament de Sanitat i d’Anatomia Animals, Facultat de Veterinària, Universitat Autònoma de Barcelona

Referències

Mayor, P., Hidalgo, S., El Bizri, H.R., Morcatty, T.Q. 2023. Ovarian cycle, reproductive performance and breeding seasonality of Amazonian yellow-footed tortoises (Chelonoidis denticulatus) in the wild. Theriogenology wild, 2:100022. https://doi.org/10.1016/j.therwi.2023.100022

 
View low-bandwidth version