L'ICTA-UAB reuneix experts mundials en decreixement i justícia ambiental

Degrowth
L'ICTA-UAB organitza fins al 5 de juliol la VIª Escola d'Estiu sobre Decreixement i Justícia Ambiental. Enguany el curs porta per títol "Proposant vies al marge de les narratives depressives de creixement i tancament".

26/06/2019

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) es convertirà en el centre de referència internacional dels estudis sobre decreixement i justícia ambiental. Per sisè any consecutiu, prop de 40 investigadors, acadèmics i activistes d'alt nivell procedents de 19 països es donaran cita a l'Escola d'Estiu sobre Decreixement i Justícia Ambiental, que enguany porta per títol "Proposant vies al marge de les narratives depressives de creixement i tancament".

L'escola està organitzada per l'ICTA-UAB en col·laboració amb el grup Research & Degrowth, i té lloc fins al 5 de juliol a l'edifici ICTA-UAB, al campus de Bellaterra, així com a Barcelona (Espanya) i en Cerbère (França). El decreixement és una teoria econòmica que aposta per la reducció de la producció i el consum com a únic camí cap a la millora del benestar humà, les condicions ecològiques i la igualtat al planeta.

Les creixents exigències socials han donat lloc a la competència mundial pels recursos, i la riquesa es concentra en poques mans. Les dramàtiques crisis socials i els conflictes ambientals sorgeixen tant al Sud com al Nord. L'actual narrativa de creixement es basa en una creença molt important: la idea que si consumim i posseïm més, serem més feliços. No obstant això, des de les protestes dels agricultors a Delhi fins als dies de no consum, les persones s'oposen a l'actual narrativa de creixement i exigeixen una forma de vida diferent que no associï el consum amb la felicitat.

Com a resposta, el decreixement desenvolupa altres narratives i idees. En els últims deu anys, s'han tornat cada vegada més reconegudes.

Aquesta nova edició de l'escola d'estiu se centrarà aquest any en les respostes concretes que la teoria del decreixement pot aportar, i té com a objectiu preparar als futurs responsables polítics, activistes i acadèmics per discutir alternatives de decreixement. S'exploraran les diverses fonts de decreixement i la seva necessitat d'integració. L'escola d'estiu aportarà visions del decreixement en diferents sectors com l'habitatge, el transport, els aliments, la baixa tecnologia i energia, construint així noves i emocionants. Consideren que la col·laboració estable, la confiança i la coordinació entre activistes, professionals i investigadors condueix a un aprenentatge mutu cap a un nou camí de transformacions socio-ecològiques i narratives inspiradores.

L'edició 2019 de l'escola d'estiu es basa en l'experiència prèvia i incorpora noves discussions. L'objectiu és respondre als desafiaments del nostre context actual (canvi climàtic, crisis econòmiques, augment dels drets extrems, manifestacions dels "armilles grogues"...) mitjançant la difusió d'investigacions d'avantguarda sobre el decreixement i la justícia ambiental. Si bé el curs tindrà una forta orientació acadèmica, hi haurà un espai dedicat per a la pràctica, l'activisme i l'art. És evident que la pràctica ajuda a pensar, l'art ajuda a explicar i l'activisme ajuda a connectar i desafiar el pensament actual.

La primera setmana del curs tindrà lloc a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), on s'exposaran els fonaments teòrics de la justícia ambiental i el decreixement. A continuació, aprofundiran en problemes apressants i solucions potencials dels nostres temps i visitaran projectes i iniciatives exemplars basats en els principis de decreixement rellevants per a la justícia ambiental.

La segona setmana del curs es durà a terme a Cerbère, en associació amb Can Decreix, un projecte de Research & Degrowth dedicat a posar en pràctica el decreixement en la vida quotidiana i els hàbits. En aquest petit poble, el curs aprofundeix en la transformació del decreixement integrant les idees de la primera setmana.

Per a això comptaran amb acadèmics líders en la matèria com Joan Martínez Alier, catedràtic d'Economia i Història Econòmica de la UAB i investigador ICTA-UAB, o amb els investigadors de l'ICTA-UAB com Giorgos Kallis, Marta Conde, François Schneider, Giacomo d'Alisa, Isabelle Anguelovski o Erik Gomez Baggetum.

Més informació sobre el curs: https://summerschool.degrowth.org/