L'Hospital Clínic Veterinari UAB respon dubtes sobre el coronavirus i les mascotes
L'Hospital Clínic Veterinari UAB ha publicat una pàgina web on dona reposta a alguns dubtes sorgits sobre el coronavirus i les mascotes. S'ha d'evitar el contacte amb les mascotes pròpies? Hi una vacuna de coronavirus per gats i gossos? Aquestes són algunes preguntes que es responen. A dia d’avui, no hi ha cap evidència que el coronavirus pugui afectar els animals de companyia ni que els animals de companyia puguin transmetre la malaltia.
19/03/2020
Per pura precaució, es recomana que les persones positives a la malaltia COVID-19 limitin el contacte amb les mascotes de la mateixa manera que ho fan amb les persones.
En els darrers dies l'Hospital Clínic Veterinari UAB ha rebut moltes consultes i missatges de propietaris preocupats per la salut de les seves mascotes en relació amb el coronavirus. El missatge de l'HCV és clar: a dia d’avui, no hi ha cap evidència que el SARS-CoV-2, el coronavirus que provoca la malaltia COVID-19, pugui afectar els animals de companyia ni que els animals de companyia puguin transmetre la malaltia.
En la pàgina web específica que ha creat, s'intenta donar resposta a alguns dels dubtes més freqüents sorgits en relació al coronavirus i les mascotes, com ara Què sabem del virus del Covid-19 i els animals de companyia? S'ha d'evitar el contacte amb les mascotes pròpies? Hi una vacuna de coronavirus per gats i gossos?
Entre d'altres coses, en la pàgina s'informa que fins ara no hi ha cap evidència que els animals de companyia puguin patir ni transmetre la malaltia. També s'explica que els gats i els gossos (i també les fures) es poden veure afectats per coronavirus, i que en general, es tracta d’alfa-coronavirus (un gènere diferent del beta-coronavirus al que pertany el SARS-CoV-2) que acostumen a produir quadres digestius.
Existeixen vacunes pel coronavirus entèric caní (que provoca un quadre digestiu) i per coronavirus felí que provoca la peritonitis infecciosa felina, una malaltia potencialment molt greu. En tot cas, cap d’aquestes vacunes no protegiria contra el virus que està provocant l’actual brot de COVID-19 i no té cap sentit vacunar gats i gossos per protegir-los d’aquesta malaltia.
Tot i que de moment no s’ha demostrat que els animals de companyia puguin patir la malaltia, encara queda molt per saber sobre el nou coronavirus i, per pura precaució, es recomana que les persones positives a la malaltia COVID-19 limitin el contacte amb les mascotes de la mateixa manera que ho fan amb les persones.
El Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona ha emès una nota informativa amb preguntes, respostes i recomanacions sobre COVID-19 i animals domèstics que es pot consultar fent clic AQUÍ.
Tota la informació que ofereix la pàgina s'ha obtingut a partir de documents publicats per la WSAVA (World Small Animal Veterinary Association), la OIE (World Organization for Animal Health) i la OMS (Organització Mundial de la Salut) que s’actualitzen contínuament.
L’Hospital Clínic Veterinari (HCV) és una Fundació de la Universitat Autònoma de Barcelona que neix l’any 1990. Molts veterinaris de l’HCV són professors de la facultat de veterinària que, a més de la seva activitat docent i investigadora, posen tota la seva habilitat clínica al servei dels més de 22.000 pacients que atenen cada any.
Pàgina web sobre Coronavirus i Mascotes: https://hcv.uab.cat/ca/presentacio/hcv-informa/coronavirus-i-mascotes/
Més informació relacionada amb el coronaviurs: www.uab.cat/coronavirus.