Jornada Apícola en el Context del Dia Mundial de l'Abella

docents al uabee

La Facultat de Veterinària de la UAB va acollir una jornada per a apicultors i apicultores de tota Catalunya, dedicada a l'estudi i la història de l'apicultura, el passat dissabte 18 de maig, en el marc del Dia Mundial de l'Abella.

05/06/2024

La jornada, presentada pel degà Manel López-Béjar, va comptar amb la participació de diverses organitzacions com Unió de Pagesos, JARC, Associació d'Agricultors de Barcelona, Apicultors Lleidetans Associats, UBee, Agrícola Tarragonina, AGA, Associació Catalana d'Apicultors, Apicultors Ecològics Associats i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.

L'esdeveniment va començar amb una breu exposició sobre la història de l'apicultura a Espanya a càrrec de José María de Jaime, professor de la Universitat CEU Cardenal Herrera de València, seguida de la presentació de Jesús Yániz, catedràtic de producció animal i ciències dels aliments a la Universitat de Saragossa, qui va exposar el tema "Què sabem de la reproducció de les abelles?". Posteriorment, el grup UABee, una organització de la UAB que col·labora amb apicultors i empreses del sector, va presentar les seves activitats de recerca, formació i extensió. Cap a les 12:30 h, Gerardo Caja, professor del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la UAB, va realitzar un balanç de les activitats desenvolupades pel Grup Bee.

Les xerrades matinals van concloure al voltant de les 13:15 h i, amb motiu del seu 5è aniversari, es va fer una visita a l'apiari de UABee, situat als camps experimentals del Servei de Granges i Camps Experimentals de la Facultat de Veterinària. Durant el matí, també es va dur a terme una recollida de mostres de mel per al IV Concurs de les Millors Mels Catalanes.

Apiari UABee


L'apiari de UABee compta amb 15 arnes oficialment registrades, equipades amb un estany amb aigua permanent i flotadors per facilitar l'accés i la beguda de les abelles, així com instal·lacions elèctriques, il·luminació i Wi-Fi de la xarxa UAB. Les abelles, de l'espècie Apis mellifera iberiensis Engel 1999, provenen d'arnes de la província de Barcelona i són comunament conegudes com a raça ibèrica negra. Les reines estan marcades amb un punt de color al tòrax per facilitar-ne la localització i el control. Totes les arnes estan equipades amb dispositius de monitoratge continu adquirits a Bee Hive Monitoring de Jelka (Eslovàquia), cosa que permet un control precís de l'activitat dels eixams, aconseguint una recuperació superior al 95%.