Jordi Martori explica la gestió i resposta a les emergències de Creu Roja

Xerrada de Jordi Martori, Coordinador de Creu Roja Girona, a l'Escola
El Coordinador Provincial de Creu Roja a Girona, Jordi Martori, va oferir una xerrada als estudiants de 3r curs del Grau en Prevenció i Seguretat Integral per explicar com es gestionaven les emergències per aquesta institució d'ajuda humanitària, tant a nivell internacional com nacional, durant la sessió organitzada en el marc de l'assignatura Models Integrats de Gestió: Seguretat.

09/01/2020

El passat divendres 20 de desembre, en el marc de l'assignatura Models Integrats de Gestió. Seguretat del 3r curs del Grau en Prevenció i Seguretat Integral, es va celebrar una sessió per conèixer com Creu Roja gestionava i donava resposta a les emergències, a càrrec de Jordi Martori, Coordinador d'aquesta institució d'ajuda humanitària a Girona.

A la primera part de la xerrada, el ponent va explicar les Unitats de Resposta en Emergències (ERU), que van sorgir davant la necessitat de crear uns sistemes ràpids, eficaços i autònoms, coordinats a nivell internacional, que donessin resposta efectiva, eficient i proporcionada a les diferents realitats de les emergències humanitàries produïdes per desastres o catàstrofes.

Aquestes ERU estaven configurades en diverses tipologies com salut (prestaven serveis sanitaris immediats de medicina preventiva i curativa en situacions d'emergència), aigua i sanejament (oferien aigua potable a la població), logística (facilitaven les condicions necessàries perquè l'ajuda humanitària arribés a la seva destinació), distribucions (garantien que l'ajuda es repartís correctament entre les persones que la necessitaven), telecomunicacions (afavorien que pogués fluir la informació de les emergències, per la seva coordinació) i allotjament (oferien llocs on poder estar a la població afectada per una tragèdia).

La segona part de la conferència va versar al voltant de la tasca dels Equips de Resposta Immediata en Emergències (ERIE), que actuaven a nivell nacional. Aquests grups estaven integrats per persones voluntàries amb formació especialitzada per intervenir en qualsevol punt de la geografia espanyola, amb una metodologia de treball homogènia. Aquests equips multidisciplinars actuaven segons uns procediments i protocols unitaris, que podien intervenir autònomament o interrelacionats entre grups d'igual o diferent activitat, i identificats en 6 tipus: assistència sanitària i classificació de víctimes, intervenció psicosocial, alberg provisional, comunicacions i coordinació, recerca i salvament en medi aquàtic i recerca i salvament en medi terrestre.

Finalment, Martori va posar un exemple d'activitat de l'ERIE psicosocial centrat en el dispositiu dels atemptats de Barcelona i Cambrils.