Jordi Basté inaugura el curs 2024-2025 de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB amb una reflexió sobre la ràdio
El carismàtic director i presentador de El Món a Rac1, Jordi Basté va donar el tret de sortida al curs acadèmic 2024-2025 de la facultat. L’acte d’inauguració va tenir lloc al plató 1 del centre i va comptar amb la participació de Virginia Luzón, vicerectora de Comunicació i de Cultura de la UAB i del degà de la facultat, Enric Marín.
23/10/2024
Coincidint amb l’any que es commemora el centenari de la ràdio, Jordi Basté va aprofitar per donar la benvinguda al nou curs amb la lliçó inaugural “La ràdio avui”. A través d’aquesta ponència, el reconegut comunicador va parlar sobre la llarga trajectòria de la ràdio i el seu paper en l’actualitat, destacant la rapidesa del mitjà a l’hora d’informar, així com la seva capacitat d’adaptació en l’era digital. “Tot i que molts cops la ràdio quedi en un segon pla, sempre ha sigut el mitjà tradicional més ràpid en donar notícies i que millor s’ha adaptat a internet i a les xarxes socials”.
L’acte va començar amb el nou vídeo corporatiu de la facultat, dirigit i produït per alumnes del grau de Comunicació Audiovisual, després, Virginia Luzón va obrir l’acte donant la benvinguda a Basté i a Enric Marín, referint-s’hi com a "dos dels millors comunicadors".
Amb un to optimista, Basté va mencionar en tot moment a la ràdio en present i va voler trencar amb aquells discursos catastrofistes que parlen de la decadència del mitjà. Al contrari, el periodista va defensar que “la ràdio té un present meravellós i implacable”. Malgrat el sorgiment de noves tecnologies, el periodista creu que la ràdio evolucionarà i continuarà trobant el seu lloc en aquest món tan digitalitzat, tal com ho ha fet en l’actualitat amb el sorgiment del Podcast.
Basté també va aprofitar la sessió per mencionar la importància de cuidar la salut mental i emfatitzar el poder únic de la ràdio com a mitjà de companyia, assegurant que "la ràdio és bàsicament companyia i no hi haurà cap mitjà mai que iguali aquest poder de la ràdio".
Per la seva banda, el degà Enric Marín va aprofitar l’ocasió per elogiar la trajectòria del presentador, destacant la seva habilitat per connectar amb una àmplia audiència mentre manté el rigor periodístic. "Jo admiro els bons periodistes perquè fan una feina molt complexa: explicar realitats complicades de manera entenedora amb un públic molt ampli", va remarcar Marín
L'acte també va ser l'ocasió per homenatjar tres professors de la facultat recentment jubilats: Nicolas Lorite Garcia, Esteve Riambau Möller i José Luis Valero Sancho, als quals se’ls va fer entrega d’un obsequi en reconeixement de la seva trajectòria i dedicació.
Amb un somriure i paraules carregades de passió, Basté va compartir una reflexió final remarcant un cop més la seva estima pel mitjà: "No hi ha mitjà més generós, meravellós i agraït que la ràdio". D’aquesta manera, el director de El món a RAC1 va tancar un acte que va posar en valor la història i el futur d'un mitjà de comunicació que, segons el periodista, continuarà sent un referent en la societat actual.
La Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB inicia així un nou curs acadèmic, reafirmant el seu compromís amb la formació de futurs professionals de la comunicació en un context mediàtic en constant evolució.