Javier Lafuente fa una crida a ser "innovadors, disruptius i capdavanters"
Javier Lafuente va guanyar les eleccions a rector de la UAB el mes d'octubre passat. El 13 de novembre va prendre possessió del càrrec en un acte on van intervenir també Margarita Arboix, Ramon Tremosa, Gabriel Masfurroll i Carlos Cordón.
10/11/2020
En l'acte d'investidura com a nou rector de la UAB, Javier Lafuente va fer una crida a ser "innovadors, disruptius i capdavanters" a tota la comunitat universitària i va expressar el seu orgull per ser el rector d'una institució que "ha passat de ser una universitat jove a ser una gran universitat". La cerimònia es va desenvolupar el 13 de novembre al Rectorat amb un aforament restringit i altres mesures de seguretat sanitària i va ser retransmès en directe per streaming.
Lafuente es va referir a la situació que imposa l'actual pandèmia tant a l'educació superior com al conjunt de la societat i va tenir "un record molt personal de totes les persones de la nostra comunitat i dels seus familiars que ens han deixat" a causa de la COVID-19. Pel que fa a l'afectació que pateix la univeristat, va reflexionar que "la situació del 2021 està plena d'interrogants" i va denunciar que "l'emergència del moment ha impedit avançar en un nou model de finançament per a les universitats" per reivindicar a continuació que "necessitem aquest nou model" per superar l'actual que, entre altres aspectes, "és molt injust per a la nostra universitat" atesa la singularitat que suposa la gestió del campus. Lafuente va declarar també que la situació de pandèmia "ha posat de manifest la confiança que la societat diposita en la ciència" i va afirmar que "el que cal ara ja no és tan sols adaptar-nos als canvis sinó fer un pas per liderar-los" treballant "conjuntament amb la societat, no únicament per a la societat".
El rector va anunciar els aspectes principals de l'actuació de l'equip de govern de la UAB en aquest nou període, tot assegurant que "és una prioritat" del seu mandat "rejovenir i estabilitzar la plantilla" i destacant, entre d'altres objectius, una gestió integrada de les persones, repensar el model de dedicació docent i tenir com a premissa garantir la igualtat d'oportunitats de l'alumnat. I es va referir també al repte que suposa, en el terreny de la internacionalització, el desplegament de l'ECIU University en col·laboració amb onze universitats europees més.
"Una gran nau"
Lafuente va començar la seva intervenció agraint la tasca realitzada per la rectora Margarita Arboix, la qual, va intervenir també en l'acte per felicitar el nou rector i desitjar-li "tot el millor" a ell i al conjunt del nou equip. La rectora va agrair als membres del seu equip "tot el que heu fet per mantenir aquesta gran nau que és la UAB" i va coincidir amb Lafuente en afirmar que, davant els reptes que planteja la situació social provocada per la pandèmia, "ara és el moment de fer palès el paper de la universitat en la reconstrucció".
El conseller d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Ramon Tremosa, va reconèixer també que actualment travessem "temps molts durs" que suposen un "estrès brutal sobre les finances públiques" i, en referència al finançament universitari, va assegurar que el Govern "està treballant en un pla plurianual de fons universitaris" per respondre a les necessitats del sistema. Tremosa va declarar que "és molt important no perdre la potència de a la universitat catalana" i es va dirigir al rector per afirmar: "em teniu a la vostra disposició".
El president del Consell Social de la UAB, Gabriel Masfurroll, es va referir a la COVID-19 com "l'enemic comú" al qual ens enfrontem i va afirmar que "hem d'estar tots units" i aquest és el paper que la societat demana ara a la universitat. I l'alcalde de Cerdanyola del Vallès, Carlos Cordón, va assegurar que "hem de ser capaços de reconstruir amb una economia sòlida i estable i això requereix un sistema d'educació superior del màxim nivell".
Més informació:
Acte de presa de possessió del nou rector de la UAB
Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS
- Educació de qualitat