Jaume Serra: "El Congrés Internacional de la Ràdio ha abordat el futur de la ràdio amb una mirada cap endavant"

El Congrés Internacional de la Ràdio, celebrat el passat 15 i 16 de novembre per la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB i la Cadena Ser amb motiu del centenari del mitjà, ha estat un espai clau per analitzar els reptes i les oportunitats de la ràdio en un context de transformació tecnològica.
19/11/2024
Jaume Serra, delegat de PRISA Media a Catalunya, director del Centenari de la Cadena SER i codirector del Congrés Internacional de la Ràdio, destaca la importància de reflexionar sobre el futur d’un mitjà que, al llarg de la seva història, ha demostrat una capacitat única d’adaptació i innovació. Amb la mirada posada en les noves tecnologies, la intel·ligència artificial i les noves formes de consum, Serra insisteix que la ràdio mantindrà el seu èxit si és capaç de ser fidel a les seves arrels.
1. Ara que ja s’ha celebrat el Congrés Internacional de la Ràdio, quines reflexions destacaries sobre el futur de la ràdio? Creus que aquest mitjà tradicional està preparat per fer front als canvis tecnològics que vinguin?
El congrés precisament ha concentrat tota la gent relacionada amb el món de la ràdio, tant del sector empresarial com de l’acadèmic, per definir aquestes línies. Durant tot l’acte, s’ha evidenciat que la ràdio té molts reptes, però també grans oportunitats. Ens trobem en un moment on es comencen a definir totes aquestes línies, que els professionals ja coneixen, però que d'alguna manera avui les concentra i les consensua també el món universitari i el professional.
2. Des del teu punt de vista, quins han estat els moments més destacats del congrés? Hi ha hagut alguna ponència o debat que consideris especialment rellevant?
Jo diria que la majoria de ponències han tingut elements extraordinaris, però crec que la conferència inaugural d'Iñaki Gabilondo va ser un punt d’inflexió del congrés, ja que se li havia fet un encàrrec molt concret. A una persona que ha estat tan important durant el primer segle de la ràdio, se li va demanar que inaugurés el segon segle d’aquest mateix mitjà. I ho ha fet amb una passió excepcional i amb una estructura de reivindicar les arrels de la ràdio, que seran precisament els fonaments de la ràdio del futur. Durant la inauguració, Gabilondo ha vingut a dir que si la ràdio està ben feta, la ràdio tindrà èxit. I, per tant, és la simplificació d’una cosa molt complexa, explicada per algú que durant molts anys ha estat líder d'audiència i un gran professional de la ràdio.
3. Aquest Congrés ha aconseguit reunir experts de tot el món i de diferents àmbits de la comunicació. Quin impacte creus que ha tingut aquest intercanvi de perspectives?
Sens dubte aquest congrés ha aconseguit concentrar acadèmics, universitaris i professionals. El fet que hi hagi aquesta transferència de coneixement, aquesta discussió, i aquests raonaments i mirades diferents, només pot provocar una cosa: enriquir els que treballen, els que estudien i els que en el futur treballaran en el món de la ràdio.
4. Al llarg del Congrés s’han abordat els reptes econòmics de la ràdio en un context multimèdia i digital. Quin camí creus que haurà de seguir la indústria radiofònica per mantenir-se sostenible i competitiva en el futur?
Crec que hem de saber entendre cap a on va la societat i com podem adaptar-nos a tots els moviments tant des del punt de vista del consum, com des del punt de vista de la monetització, de les noves distribucions i de tot allò que ens ofereixi la intel·ligència artificial. Però, és veritat que no és gens diferent del que ha fet la ràdio durant aquests primers cent anys, ja que ha sabut adaptar-se permanentment.
Estem parlant d’una ràdio que va néixer a casa nostra en els temps d'una dictadura de Primo de Rivera i d’una ràdio que es va desenvolupar des de molts punts de vista periodísticament durant la República. Després d'haver patit tot un període de censura i dictadura, sense informació, sense possibilitats, aquest mitjà tradicional es va continuar desenvolupant a través de l'entreteniment, tot i que després, durant la democràcia va agafar un altre caràcter. Per tant, la ràdio s'ha adaptat permanentment. I crec que en el futur seguirà fent-ho davant dels nous canvis que hi puguin haver a la societat.
5. En vista de com ha anat el congrés, consideres que s'han complert els objectius que us havíeu proposat?
Jo crec rotundament que sí. La veritat és que nosaltres volíem aquest punt de reflexió. Quan organitzes un centenari de la ràdio i imagines com commemorar una celebració d’aquest caire, hi ha una part molt important que mira enrere. Hi ha una mirada cap a la nostàlgia, la memòria i l’homenatge. En canvi, aquest congrés es diferencia, perquè també mira cap endavant. Com serà la ràdio del futur? Això mateix ha pretès abordar el Congrés a través de la discussió i la reflexió, però sempre mirant cap endavant, no només cap enrere.
Consulta l'entrevista audiovisual completa a l'Instagram de la facultat @comunicaciouab.