• Portada
09/2008

Investiguen una nova malaltia transmesa per les paparres

Nova malaltia transmesa per paparres

Investigadors del Departament de Medicina de la UAB i de l'Institut Universitari Parc Taulí estan estudiant una nova malaltia transmesa per les paparres, encara poc coneguda. En una recent publicació han recollit els primers 36 casos diagnosticats a l'Hospital de Sabadell d'una infecció no greu que afecta molt predominantment als nens. La paparra vectora no és la del gos, sinó que està vinculada a altres animals, especialment al porc senglar.

Una de les malalties bacterianes transmeses per les paparres més prevalents a Catalunya és la Febre Botonosa Mediterrània, en la qual està implicada, com a agent transmissor, la paparra del gos. Aquesta malaltia és coneguda des de fa molts anys i els investigadors de la UAB i de l'Hospital Universitari Parc Taulí han estudiat, durant més de 25 anys, diferents aspectes epidemiològics, clínics, de laboratori i terapèutics, en algunes ocasions en col·laboració amb investigadors de la Facultat de Veterinària de la Universitat. La malaltia es presenta a l'estiu i pot afectar tant a nens com a adults.

Recentment, l'equip d’investigadors, dirigit per Ferran Segura, director de la Càtedra de Malalties Infeccioses Parc Taulí-UAB, ha identificat una nova malaltia transmesa per paparres, produïda, com en el cas de la Febre Botonosa Mediterrània, per una Rickettsia. Les Rickettsies són bacteris intracel·lulars i, per tant, de difícil cultiu. El diagnòstic es fa habitualment per serologia, encara que actualment són de gran ajut les tècniques de biologia molecular.

En la seva recerca, els investigadors han recollit els primers 36 casos diagnosticats a l'Hospital de Sabadell, i han trobat que la malaltia afecta molt predominantment als nens. La paparra vectora, en aquest cas, no és la del gos, sinó que està lligada a d'altres animals, i especialment al senglar. El signe clínic més característic de la malaltia és la lesió d'inoculació, que acostuma a ser al cap, sovint entre els cabells. Els pacients presenten inflamacions regionals dels ganglis. L'agent causant és la Rickettsia slovaca i la paparra transmissora es diu Dermacentor marginatus. La malaltia, que no és greu i es guareix amb antibiòtics, és més pròpia de la tardor i de l'hivern.

Els investigadors, que ja havien pogut constatar la presència d'aquesta Rickettsia a les paparres obtingudes del camp o directament dels porc senglars, consideren important que els adults i, sobretot, els nens, tinguin cura, en les seves sortides al camp, de revisar si han estat picats per una paparra i, si s'ha produït aquest fet, extreura-la abans que pugui transmetre la infecció.

Ferran Segura Porta
Institut Universitari Parc Taulí

Universitat Autònoma de Barcelona

Referències

"Tick-borne lymphadenopathy ? A new infectious disease in children". Segura, F; Antón, E; Font, B; Muñoz, T; Traveria, FJ; Sanfeliu, I; Lario, S; Luelmo, J; Quesada, M. PEDIATRIC INIFECTIOUS DISEASE JOURNAL. Vol. 27. Issue: 7. Pages: 618-622. Published: JUL 2008.

 
View low-bandwidth version