• Portada
01/2010

Inseminació interracial per a reduir els avortaments en les vaques

Selecció de semen de toros per a reduir avortaments

La neosporosi és una malaltia que afecta a diversos mamífers però que, quan afecta al bestiar boví, genera importants pèrdues econòmiques ja que és la responsable de l'augment de l'índex d'avortaments. La present investigació ha descobert que la inseminació amb el semen d'algunes races de toros, reduïx dràsticament el risc d'avortaments associats a Neospora a les vaques lleteres. Així doncs, la inseminació interracial pot ser un aliat efectiu en la lluita contra la neosporosi, molt especialment usant el semen de toros de carn llemosins.

Neospora caninum és un paràsit obligat, protozoo intracel·lular que pot infectar cànids domèstics i salvatges, remugants i cavalls (Dubey et al., 2006). L'avortament i la mortalitat perinatal deguts a neosporosi, sobretot en bestiar de llet, han estat descrits en tot el món i la infecció per N. caninum és ara considerada una de les causes més importants d'avortament en el bestiar boví (Dubey et al., 2006).

En estudis anteriors (López-Gatius et al., 2005a,b) vam demostrar que l'ús de semen de toros de carn redueïx el risc d'avortament en vaques de llet seropositives a N. caninum. La inseminació de vaques lleteres seropositives amb semen de toros de carn reduïex la prevalença de la infecció als ramats (els vedells híbrids no són usats com animals de reemplaçament) i redueïx dramàticament els avortaments. Aquests resultats reforcen la idea que existeixen diferències entre races en quant a la sensibilitat a la infecció i l'avortament per N. caninum. Altre factor que s'ha observat que afecta al risc d'avortament associat a la infecció per N. caninum són els títols d'anticossos de les vaques infectades (Yániz et al., en premsa). L'objectiu de l'estudi va ser determinar si les gestacions híbrides amb semen llemosí, xarolais, piemontès o blau belga, comporten uns riscos d'avortament diferents en vaques de llet infectades per N. caninum. També es van avaluar els efectes de les possibles interaccions entre els nivells d'anticossos maternals front N. caninum i els encreuaments de les diferents races.

L'estudi va ser realitzat en 5 ramaderies lleteres comercials de vaques holstein al nord-est d'Espanya, a les quals s'havia confirmat la infecció per N. caninum en fetus avortats. La població d'estudi va incloure 1155 gestacions: 482 gestacions usant semen de 18 toros holstein i 633 gestacions usant semen de 27 toros de carn (304 amb semen de llemosí, 191 amb semen de blava belga, 89 de toros piemontesos i 49 de toros xarolais). Les taxes d'avortament van ser del 32,2% (155/482) i de 15,2% (96/633) per a les vaques seropositives inseminades amb semen de toros holstein i de carn, respectivament. L'anàlisi de regressió logístic va revelar al ramat, a la interacció entre el títol d'anticossos maternals front N. caninum i als diferents encreuaments com a factors significatius que afecten a la taxa d'avortament. Les taxes d'avortament més baixes de les analitzades, similars a les d'animals seronegatius (3,2%, 239/7432), van ser observades en femelles inseminades amb semen de llemosí (2,1% avortament, 3/145) i amb un títol baix d'anticossos front N. caninum (<30 unitats RI), usant-se com referència. Comparat amb aquestes, les vaques de baixos títols d'anticossos (<30 unitats RI) van mostrar un risc similar d'avortament quan es van inseminar amb les races piemontesa o xarolais, mentre el risc més alt d'avortament es va observar en les inseminades amb semen holstein (17, 9 vegades) o el blau belga (7,2 vegades). Totes les vaques amb títols alts (igual o major a 30 unitats RI) van tenir un major risc d'avortament, en rangs de 8,9 vegades (vaques inseminades amb semen llemosí) a 37,8 vegades (vaques inseminades amb semen piamontès).

Com a conclusions:

-L'estudi va posar de manifest que diferents encreuments en boví tenen diferents taxes d'avortament front N. caninum.

-L'ús de semen de carn, especialment el de llemosí, pot reduir considerablement el risc d'avortament.

-El títol d'anticossos materns front N. caninum també té un efecte clar sobre aquest risc, amb una probabilitat inferior d'avortament si les femelles tenen baixos títols d'anticossos.

-Independentment del títol, es recomana la inseminació de vaques seropositives amb semen limusín en els ramats amb alta seroprevalència de N. caninum com mesura de control de la infecció i la reducció dels avortaments associats a la mateixa.

Sonia Almería

Referències

"Effects of crossbreed pregnancies on the abortion risk of Neospora caninum-infected dairy cows". Almería, S; López-Gatius, F; García-Ispierto, I; Nogareda, C; Bech-Sabat, G; Serrano, B; Santolaria, P; Yániz, JL. VETERINARY PARASITOLOGY, 163 (4): 323-329 AUG 26 2009.

 
View low-bandwidth version