Inaugurat el Parc de Recerca UAB
El PRUAB neix amb l'objectiu de ser una eina bàsica de tres entitats punteres en recerca, UAB, CSIC i IRTA, per a l'impuls de la transferència de la investigació a les empreses i l'enfortiment dels serveis cientificotècnics que s'hi ubiquen. La seva denominació ressalta l'estreta vinculació del Parc al projecte de la mateixa UAB i del campus universitari.
A més dels departaments i dels grups de recerca de la UAB, el Parc de Recerca UAB inclou instituts i centres de recerca, vivers d'empreses, unitats de R+D empresarials i serveis cientificotècnics ubicats al campus universitari de Bellaterra i la Granja Torre Marimon, de Caldes de Montbui. Entre els centres més emblemàtics destaquen l'Institut Català de Nanotecnologia (GdC-CSIC-UAB), el Centre de Recerca en Agrogenòmica (CRAG; IRTA-CSIC-UAB) i l'edifici Eureka, creat amb el Consorci de la Zona Franca. Tots tres es troben actualment en fase de construcció.
Actualment, el Parc compta amb 30 centres i instituts de recerca i més de 4.000 investigadors. L'any 2006 va registrar 60 patents i va generar recursos per valor de 68 M d'euros (45 M provinents de projectes de recerca institucionals i 23 M de contractes de recerca amb empreses).
Per a la seva gestió i desenvolupament, s'ha creat la Fundació Parc de Recerca UAB, presidida pel rector de la Universitat, Lluís Ferrer, i amb Carlos Martínez, president del CSIC, i Josep Tarragó, director de l'IRTA, com a sengles vicepresidents. Jordi Marquet, vicerector de Projectes Estratègics de la UAB, ocupa el càrrec de director.
Am la constitució oficial del Parc i de la Fundació Parc de Recerca UAB es dota d'estructura a una realitat que ja existeix, formada per la mateixa Universitat i pels centres de recerca amb els que col·labora. De fet, els orígens del Parc es remunten als anys 80, quan es comencen a ubicar al Campus de Bellaterra de la UAB els primers centres de recerca, tant de la mateixa Universitat com d'altres entitats col·laboradores.
D'encà a l'actualitat, la UAB ha esdevingut un eix vertebrador de les relacions i les sinèrgies entre institucions i empreses, algunes d'elles ubicades físicament al campus de Bellaterra i a la Granja Torre Marimon, de Caldes de Montbui (el Parc de Recerca UAB) i d'altres repartides per la província de Barcelona i que conformen, juntament amb les primeres, l'Esfera UAB.
Acte institucional
A la sala d'Actes del Rectorat van intervenir Jordi Marquet, director del PRUAB; Carlos Martínez, president del CSIC; Miguel Angel Quintanilla, secretari d'Estat d'Universitats del Ministeri d'Educació i Ciència; i Lluís Ferrer, rector de la Universitat Autònoma de Barcelona i president de la Fundació Parc de Recerca UAB. Va clausurar aquest acte la intervenció de José Montilla, president de la Generalitat de Catalunya.
També van ser-hi presents Josep Huguet, conseller d'Innovació, Universitat i Empresa de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Llena, conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya; i Antoni Morral, alcalde de Cerdanyola del Vallès.
Tot seguit, les autoritats i altres persones vinculades al Parc de Recerca UAB van participar, a l'esplanada situada al costat de les Columnes de la UAB que acollirà el Centre de Recerca en Agrogenòmica (CRAG), en la plantada d'un arbre que vol simbolitzar l'origen i el futur, tant del CRAG com del conjunt del Parc de Recerca UAB.