Impacte de les infeccions bacterianes en pacients amb hepatitis alcohòlica
La malaltia hepàtica relacionada amb la ingesta d'alcohol inclou un espectre que va des de l'esteatosi hepàtica (cúmul simple de greix) fins a la cirrosi hepàtica (malaltia hepàtica crònica avançada). Els pacients amb ingesta d'alcohol elevada (> 100 g al dia) poden desenvolupar una forma aguda de malaltia, coneguda com a hepatitis alcohòlica o hepatitis associada a l'alcohol. Aquesta s'acompanya d'icterícia, d'elevació de transaminases i d'una mortalitat no menyspreable; sol desenvolupar-se, encara que no sempre, sobre un fetge que ja presenta cirrosi.
Les infeccions bacterianes són freqüents en els pacients amb hepatitis alcohòlica a causa de diversos factors, incloent-hi l'hospitalització, però el paper del consum d'alcohol és clau, ja que afavoreix disfunció immunològica, desequilibri del microbioma intestinal i alteració a la permeabilitat intestinal que facilita el pas de bacteris a la circulació sistèmica.
Al nostre article s'analitza l'impacte i les característiques de les infeccions bacterianes en 115 pacients amb hepatitis associada a l'alcohol, ingressats a l'Hospital Vall d'Hebron (2016 i 2021). En 115 pacients analitzats es van identificar 69 infeccions bacterianes en 44 pacients els 90 dies següents a l'ingrés hospitalari (Figura 1). En el període de l'hospitalització (admissió + estada hospitalària), les infeccions van afectar un 32% dels pacients i van arribar a un 38,2% als 90 dies.
De les infeccions que van tenir lloc a l'hospitalització, el lloc predominant va ser el tòrax (35%, majoritàriament pneumònies) i els gèrmens Gram (+) van ser tan freqüents com els Gram (-). El percentatge de bacteris multiresistents va ser baix (14%) (estudi realitzat a l'hospital amb baixa prevalença de multiresistències). Els pacients que van tenir una infecció van presentar una pitjor evolució, amb més freqüència de descompensació hepàtica, ACLF (situació clínica on es desenvolupa una resposta inflamatòria sistèmica acompanyada de la fallada de diversos òrgans) i una pitjor supervivència. La supervivència a 90 dies dels pacients infectats va ser del 81%, mentre que els que no es van infectar va ser del 95%. També destaca que els pacients infectats intrahospitalàriament van ser els que van presentar una pitjor supervivència (72,7%) en comparació que aquells en què es va diagnosticar la infecció en l'admissió a l'hospital (93%) o els no infectats (95%).
Aquest treball remarca que, en pacients amb hepatitis associada a l'alcohol, la presència d'infeccions adquirides a l'hospital són les que comporten un percentatge més alt de complicacions greus incloent ACLF o mort. En canvi, les infeccions diagnosticades a l'ingrés responen bé al tractament sense afectar la supervivència. Les troballes d'aquest treball plantegen la possibilitat de fer servir estratègies de profilaxi per evitar les infeccions intrahospitalàries en pacients amb hepatitis associada a l'alcohol.
Figura 1. Pacients infectats i infeccions en l’hepatitis associada a l’alcohol
Referències
Jiménez C, Martí-Carretero A, Villagrasa A, Aguilar A, Pérez-Pérez M, Ventura-Cots M, Vargas V. Bacterial Infection Features in Alcohol-Associated Hepatitis: Review of a 2016–2021 Cohort. Journal of Clinical Medicine. 2024; 13(19):5693. https://doi.org/10.3390/jcm13195693