Immigració estrangera a l’entorn d’espais d'interès natural
Aquesta investigació està centrada en la immigració de nacionalitat estrangera que s’ha establert a l’entorn d’espais d’interès natural, a partir d’una comparació internacional entre localitats de l’Alt Empordà (Espanya) i l’Alentejo Litoral (Portugal). L’objectiu principal és, d’una banda, analitzar el paper que han tingut els espais naturals presents en aquests territoris (i les figures de protecció) en l’arribada i l’establiment d’aquests grups de població; i de l’altra, conèixer el tipus de relació que tenen els residents estrangers amb aquests espais naturals.
Imatge: Garriguella - EIN de la Serra de l'Albera.
En aquest sentit, des d’un context ibèric, es pretén contribuir als debats vinculats al concepte de contraurbanització, al concepte de naturbanització, a les migracions per motivacions ambientals i a la, en ocasions, difusa distinció entre migracions econòmiques-laborals i migracions per qualitat-estil de vida, així com també, tot i que d’una manera més tangencial, al debat entorn els estudis sobre la integració de la població d’origen estranger en les societats d’acollida.
Aquests objectius han estat assolits a través d’una metodologia basada eminentment en tècniques d’anàlisi qualitativa que ha inclòs la realització d’un total de 101 entrevistes a informants clau, 52 dels quals són residents amb nacionalitat estrangera i la resta tenen nacionalitat espanyola o portuguesa respectivament.
La recerca posa de relleu, entre d’altres: la presència de diferents tipus de residents de nacionalitat estrangera (amb una important diversitat de motivacions migratòries) en cadascuna de les àrees; que el paper que tenen els espais naturals en els processos migratoris dels residents estrangers és orientat en bona mesura pels perfils d’aquests residents; i que algunes diferències entre les àrees d’estudi també són rellevants en el rol que juguen els espais naturals en aquests processos migratoris.
Més enllà dels residents de nacionalitat estrangera, la investigació també posa l’atenció en la relació que té la població local en general amb els espais naturals protegits propers a les seves localitats. En analitzar aquesta qüestió es posen de relleu, entre d’altres, tot un seguit de mancances o punts de millora que cal que siguin contemplats com a molt rellevants per al futur d’aquests espais.
Imatge superior esquerra: Vila Nova de Milfontes - Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina (PNSACV).
Referències
"Immigració estrangera a l’entorn d’espais d'interès natural. Una comparació internacional entre localitats de l’Alt Empordà (Espanya) i l’Alentejo Litoral (Portugal)", tesi doctoral d’Albert Mas (GRM, UAB), llegida al Departament de Geografia de la UAB i dirigida pel Dr. Ricard Morén Alegret (GRM, Departament de Geografia, UAB).