Guia d'actuació en cas d'anafilaxi
L’anafilaxi és la reacció al·lèrgica més greu que pot patir una persona. Es tracta d’una reacció al·lèrgica generalitzada, d’instauració ràpida i potencialment mortal. Això vol dir que a diferència d’altres processos al·lèrgics que només afecten a un òrgan o sistema, com per exemple una urticària que només afecta a la pell, en l’anafilaxi s’observen símptomes que involucren com a mínim a dos sistemes. Per exemple, podria ser una urticària i un atac d’asma simultanis.
A més, es caracteritza per ser una reacció greu. Encara que es menciona que pot amenaçar a la vida del pacient, afortunadament els casos mortals són un petit percentatge. Però és important que aquest petit numero es redueixi encara més. Per això és fonamental que tant els professionals sanitaris com els pacients amb risc de patir una anafilaxi, siguin capaços de reconèixer l’aparició d’aquesta reacció i d’iniciar l’actuació més adient.
Fins ara a Espanya no existia una guia d’actuació en anafilaxi, sinó que s’utilitzaven guies internacionals d’àmbit europeu o mundial. Però és evident que un document en l’idioma propi, adaptat a les característiques de la població i als recursos diagnòstics i terapèutics propis del nostre àmbit, és més probable que sigui exitós en quant a disseminació entre els professionals sanitaris. Aquest és l’objectiu de la publicació d’aquesta guia d’actuació en anafilaxi, també coneguda amb l’acrònim GALAXIA.
S'hi descriu en què consisteix l’anafilaxi, l’epidemiologia de la mateixa, quines són les causes més freqüents, com es sospita clínicament, quines proves poden ajudar al diagnòstic i com s’ha de tractar el quadre agut. També s’orienta sobre com s’ha de fer el seguiment posterior, què s’ha de remetre a l’al·lergòleg de forma preferent per estudiar la possible causa, per conèixer què s’ha d’evitar i per a rebre formació sobre com s’ha d’actuar en cas d’un nou episodi d’anafilaxi, incloent entrenament sobre l’ús d’adrenalina autoinjectable.
La voluntat dels autors és que GALAXIA realment ajudi a millorar l'actuació en les reaccions al·lèrgiques greus.
Referències
"Guía de actuación en anafilaxia". Med Clin (Barc). 2011 Mar 26;136(8):349-355. Epub 2010 Dec 17.