Exposició artística "Missatges de l'Espai Latent" a l'Espai Nord de la Facultat de Ciències i de Biociències

imatges creades amb inteligencia artificial

Durant el mes de juliol de 2023, l’espai Nord de la Facultat de Ciències i de Biociències compta amb una exposició artística titulada “Missatges de l’Espai Latent”, una iniciativa que prové de l'entitat Zona Zero México que promou la fotografia i els continguts audiovisuals.

06/07/2023

L’espai Nord de la Facultat de Ciències i Biociències durant el mes de juliol s’ha convertit en un aparador d’imatges creades amb intel·ligència artificial, una exposició desenvolupada per l’entitat mexicana Zona Zero que treballa la fotografia i on també participa en Francesc Perera, professor titular de matemàtiques de la Facultat, concretament en la secció “Exploració dels Somnis”.

Els treballs que integren aquesta mostra serien totalment improbables fa tot just un parell d’anys, quan es va iniciar l’auge dels models de generació de text i imatges. Avui aquestes eines estan a l’abast de tothom al correu electrònic, el processador de texts, el sistema operatiu del nostre ordinador, els algorismes de les xarxes socials, la càmera digital del nostre mòbil i pràcticament qualsevol procés digital amb què interactuem diàriament.

En aquest projecte, els alumnes del Taller d'intel·ligència artificial de Zona Zero Mèxic han iniciat el procés d'apropiació dels diversos recursos tecnològics, elaborant missatges des de l'espai latent, on es troba la síntesi de l'aprenentatge profund de les imatges, invocant retrats, paisatges i conceptes a través d'un prompt; concentrant les necessitats d'expressió, des de l'emoció, la visió i el criteri de selecció.

16 col·leccions dels alumnes reflecteixen que les motivacions i inspiracions humanes es mantenen malgrat la incorporació de les noves tecnologies. A la proposta de Gabriela Olmedo (@gabyolmedo) veiem l'extensió del seu treball artístic de llarga durada amb temes circenses a la mostra anomenada “Artífexs”. A les imatges de Diana Lecorné, des de Malàisia, veiem la seva herència cultural mexicana reflectida en les representacions de la mort. Sebastián Sánchez-Falero (@sebastiansanchezfalero) desenvolupa una representació simbòlica complexa del concepte d'identitat. Antonia Lozano (@antonialozanoarte) troba a la IA eines per canalitzar un treball molt personal anomenat Voluntat, buscant guarir traumes de la seva infantesa. Karen Kea (@karen.kea) experimenta nous terrenys tecnològics que permeten materialitzar la seva creativitat. Francesc Perera (@cow_in_herd) desafia la IA per explorar els somnis des de la mirada d'un matemàtic. María Carreño (@maria.carrelai) ens presenta un missatge reflexiu molt poderós amb imatges d'alt impacte que conviden a un Retorn a la Natura. Xavier Buendía (@xavi.buendia.photo) dissenya càmeres fotogràfiques impossibles que generen resultats sorprenents a Xavografika. María Martínez Gitaneta (@gitaneta_ai) utilitza la metàfora Zombie per personificar l'amor d'una mare capaç de transformar-se per defensar els seus fills.

Podem ser testimonis d'una explosió creativa als treballs de Felipe Haro (@felipeharop), Iván González (@ivan.lemonade), Alejandro Ficachi (@alejandroficachi), Isaías Romero (, Rosa Elena Gutiérrez, Gerardo Becerra i Yamillet Miguel Balandrán.

Tota aquesta mostra convida a reconèixer i resignificar el valor d'aquestes noves formes d'expressió. Una de les cegueses més grans dels éssers humans és el cronocentrisme, creure que la nostra època és la més rellevant i disruptiva de la història. Zona Zero  convida a dubtar de tot, a gaudir de la mentida de la imatge, a completar el missatge, a desafiar els precedents, i a generar una pròpia versió d'art.

L’exposició també es troba online.