Estudiants de l'Escola participen al simulacre general d’accident aeri de l’Aeroport d’El Prat i Protecció Civil
23/05/2018
El passat dijous 17 de maig al matí, Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya i l’Aeroport de Barcelona – El Prat van realitzar conjuntament un simulacre general d’emergència que simulava la sortida de pista d’un avió durant la maniobra d’aterratge.
Una quinzena d’estudiants de l’Escola van formar part de l’equip de 80 figurants previstos pel Pla d’Emergències Aeronàutiques de Catalunya AEROCAT. César Torrero, coordinador de Grau, també hi va participar com a observador.
L’objectiu del simulacre era posar a prova la resposta coordinada entre els organismes i cossos implicats, i reduir al màxim les conseqüències davant el cas d'una emergència real en un accident d'aquestes característiques. La simulació va permetre prendre nota sobre l’agilitat i tramesa d’informació entre els agents implicats, així com posar a prova per primer cop la figura de contacte amb les víctimes (PECO) i la representació d’un Centre d’atenció a familiars (CAF).
L’accident previst a la simulació consistia en l’impacte d’un avió amb destinació Barcelona, on hi anaven 38 passatgers i 5 tripulants. El sinistre hauria causat la mort de 10 persones i 28 ferits, 6 d’ells molt greus, 6 greus i 16 il·lesos.
Els alumnes representaven “afectats verds”
Els estudiants de l’Escola, que representaven afectats verds, rebien una acreditació de figurant on se’ls identificava i una tarja on s’indicava les seves patologies com a conseqüència de l’accident: pal·lidesa, inconsciència, xoc traumàtic, ferides, atordiment, capacitat per caminar, respiració normal, etc.
Aquestes indicacions van servir per a l’actuació dels diferents cossos d’emergència al lloc del sinistre, entre els quals hi havia el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), els Bombers de la Generalitat, o els Mossos d’Esquadra.
A continuació, els figurants eren traslladats en autobús a la sala d’afectats, a un hotel facilitat per la companyia aèria, on es va analitzar el funcionament del circuit del CAF, lloc indicat per a la presa de dades, atenció sanitària i psicològica, retrobament dels familiars, etc.
Al finalitzar el simulacre, amb una durada aproximada de 6 hores, els estudiants i professors van haver de realitzar una enquesta de valoració per avaluar l’atenció i eficàcia dels operatius de cada cos.
No és la primera vegada que els estudiants de l’Escola de Prevenció i Seguretat Integral participen a un simulacre dirigit pels cossos de seguretat. A l’abril del 2017, alguns alumnes ja van formar part dels 300 figurants d’un simulacre liderat pels Mossos d’Esquadra que simulava un atac terrorista al centre comercial Diagonal Mar de Barcelona.
Reunió prèvia amb Protecció Civil
Una setmana abans del simulacre, els estudiants ja van assistir a una sessió informativa sobre la simulació, a l’Escola. Una membre del Servei d’Implantació de la Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya va presentar, juntament amb un representant de l’Aeroport d’El Prat, les característiques i els objectius del simulacre, així com els àmbits d’actuació que tindrien lloc en els diferents escenaris implicats.
L’Escola és un dels tres centres educatius han participat en aquest simulacre, representant a familiars i afectats, juntament amb dos instituts d’educació superior de Mataró i Santa Coloma de Gramenet.
Imatge cedida per: Protecció Civil