• Portada
12/2010

Especial de l'ICTA a Ecological Economics

Especial ICTA
Investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la UAB han publicat a la revista Ecological Economics un dossier especial -Social Metabolism, Ecological Distribution Conflicts, and Valuation Languages- que analitza les relacions entre l'economia ecològica i l'ecologia política, fruit de recerques realitzades a indrets on l'extracció de recursos naturals i la contaminació produeixen conflictes econòmics, ecològics, culturals i socials importants.

La publicació inclou 10 estudis realitzats per investigadors de l'ICTA i d'universitats i centres de recerca de Gal·les, Nova Zelanda, Equador, Dinamarca, Índia, Estats Units, Holanda, Turquia i Itàlia. El primer (de M.C. Vallejo, de la Facultat Llatinoamericana de Ciències Socials -FLACSO-) tracta dels fluxos de materials a l'economia d'Equador i els conflictes socio-ambientals que en resulten. Tres articles (de Leire Urkidi, de Martí Orta, de Duygu Avci, de Begüm Özkaynak i altres autors) estan centrats en les indústries mineres i petrolieres a Xile, Turquia i Perú. Quatre treballs estudien la producció de biomassa. Els temes són les plantacions de soja a Paraguai i nord d'Argentina (Nancy Arizpe), el conreu com agrocombustible de Jatropha curcas a Tamil Nadu, a l'Índia (Pere Ariza), les lluites indígenes contra la desforestació a les Queen Charlotte Islands de Canadà (Louise Takeda), i els conflictes que neixen del comerç de fusta per exportació al sud-est de Camerun. (S. Veuthey i J.F. Gerber). Finalment, la publicació recull un article sobre l'exportació de vaixells vells a Gujarat a l'Índia per reciclatge d'acer i altres materials (Federico Demaria), i un altre sobre la crisi dels residus domèstics a Campania, Itàlia (Giacomo d'Alisa i altre autors).
 
Segons els editors, els investigadors de l'ICTA Joan Martínez-Alier, Giorgos Kallis, Sandra Veuthey, Mariana Walter and Leah Temper, l'objectiu d'aquest especial és fer servir eines metodològiques i marcs teòrics de l'economia ecològica, l'ecologia industrial, la sociologia ambiental, la geografia econòmica i l'ecologia política, que permetin explicar les causes del creixent nombre de conflictes ambientals i entendre la seva significació històrica.
 
En la introducció de l'especial, els editors expliquen que la despesa d'energia i materials en l'economia mundial i l'augment dels residus generen greus conflictes ambientals que afecten zones i poblacions que es troben entre les més desprotegides del planeta. És per això, manifesten, que "cal tenir en compte, a l'hora de prendre decisions, els drets territorials indígenes, la subsistència de la gent pobre, les creences religioses, els valors ecològics, estètics i culturals, sense simplificar la complexitat, sense imposar l'avaluació únicament monetària".
 
Per consultar el dossier especial, cliqueu aquí.

Joan Martínez-Alier

Referències

"Social Metabolism, Ecological Distribution Conflicts, and Valuation Languages". Joan Martínez-Alier, Giorgos Kallis, Sandra Veuthey, Mariana Walter, Leah Temper. Ecological Economics, Volume 70, Issue 2, Pages 153-158 (2010).

 
View low-bandwidth version