Es posa en marxa la xarxa AccessCat

Participants del projecte ACcesscat

Es tracta d’una xarxa d’R+D+I finançada pel Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya per dur a terme programes de valorització i transferència de resultats de la recerca en accessibilitat a la informació i la comunicació

27/02/2023

El 23 de febrer ha tingut lloc la primera reunió del Consell de la Xarxa d’Innovació en Accessibilitat de Catalunya: Mitjans, Educació i Cultura (Xarxa AccessCat). Aquesta xarxa està formada per 12 grups de recerca de 8 institucions diferents que aglutinen 175 investigadors. 

El 23 de febrer ha tingut lloc la primera reunió del Consell de la Xarxa d’Innovació en Accessibilitat de Catalunya: Mitjans, Educació i Cultura (Xarxa AccessCat). Aquesta xarxa està formada per 12 grups de recerca de 8 institucions diferents que aglutinen 175 investigadors. L’entitat coordinadora és la UAB, que hi participa amb els grups TransMedia Catalonia i AFIN. Les entitats participants són la UB (grups de recerca CLiC, DIDPATRI), la UPF (grups de recerca GTI, TALN i TRADILEX), la UPC (grup de recerca QURBIS), la URV (grup de recerca en Llengua i Tecnologia), la UOC (grup de recerca NODES), la UVic-UCC (grup de recerca TRACTE) i la Fundació i2Cat (grup de recerca MiA). Anna Matamala, del grup de recerca TransMedia Catalonia del Departament de Traducció i Interpretació i Estudis de l’Àsia Oriental, és la directora de la xarxa.

 

Des de l’1 de gener de 2023, i durant un període de tres anys, la xarxa AccessCat treballarà per esdevenir un referent en l’àmbit de l’accessibilitat a la informació i la comunicació, especialment en els àmbits de la cultura, l’educació i els mitjans, i promourà activitats de transferència i innovació. Algunes de les activitats previstes són: oferir una cartera de serveis dels grups de recerca de la xarxa, visibilitzar la recerca i formació en l’àmbit mitjançant la plataforma MAP (Media Accessibility Platform), oferir formació a empreses i entitats externes sobre accessibilitat a la informació i la comunicació com també demostracions o showcases que serveixin per sensibilitzar i proposar solucions en l’àmbit de l’accessibilitat. La xarxa oferirà als seus membres suport per buscar solucions disruptives a problemes relacionats amb l’accessibilitat, per sensibilitzar sobre accessibilitat, per internacionalitzar la recerca i per participar en missions internacionals, fires i accions de transferència.