El perfil

Foto_entrevista_189

Armand Sánchez és l'actual vicerector de Recerca i Transferència a la Universitat

05/03/2021

Pots fer una breu presentació sobre quines son les teves principals funcions com a vicerector de Recerca i Transferència?

Moltes de les meves principals funcions son col·legiades amb el Vicerectorat d’Innovació i Projectes Estratègics, ja que estan molt íntimament lligats. Totes aquelles polítiques de les que ens ocupem estan lligades a la Recerca a la UAB i això té diferents nivells d’actuació. De portes en dins de l’Autònoma: tot el que és la gestió i coordinació de tots els esglaons de Recerca, des dels grups de recerca com els SGR (Grups de Recerca) o les estructures de recerca interdepartamentals. Com a Vicerector haig de tenir cura de tota l’organització i de tot el que significa aquest assemblatge dels grups de recerca, dels instituts propis. I, per tant, jo presideixo la Comissió d’investigació que és la que regula i aprova quan un investigador vol inscriure’s a un institut propi. Tenim com a missió també gestionar tots els projectes internacionals de convocatòries europees. També ens ocupem de totes les polítiques de Doctorat de l’Escola de Doctorat. Participar en totes les polítiques de col·laboració i d’aliança amb altres centres i òrgans de recerca i Universitats, i representar fora de l’Autònoma la recerca i els interessos de la UAB.  Per últim, gestionem programes i polítiques de captació de nous investigadors i retenció de talent.

Actualment quines són les principals línies de recerca de la UAB?

Tenim estructures de recerca que són interdepartamentals, els centres d’estudi i recerca i els instituts propis, tant en l’àmbit de la Biomedicina i Ciències Experimentals, l’Institut de Neurociències, l’Institut d’Estudis de l’esport, l’Institut d’Estudis de la Història de la Ciència, el IGOP (Institut de Govern i Polítiques Públiques).  I molts més exemples.

Com valores la recerca que es fa actualment a la UAB? En quins aspectes som pioners i què en milloraries?

Deixa’m dir que l’Autònoma és una bona universitat no només en docència si no també en recerca, acreditat per diversos rànquings i índexs. La nostra és una universitat multidisciplinària i cobrim totes les ciències i disciplines, excepte algunes enginyeries, i això ens dona un gran avantatge.  I el grau d’internacionalització en la recerca que tenim, com l’anterior programa Horitzó 20-20, i cada vegada tenim més estudiants internacionals que venen aquí a fer el seu doctorat o postgrau pel nostre reconeixement global en recerca.

Sempre tenim coses a millorar, com la comunicació interna en aquesta interdisciplinarietat entre els grups. No pot ser que investigadors, quan hagin d’elaborar parts del seu projecte d’investigació fora del seu àmbit disciplinar, el vagin a buscar fora de la nostra universitat. Que no és mala voluntat si no falta de comunicació entre departaments de recerca.  La segona cosa a millorar és la gestió interna, encara tenim molta burocràcia i hem de ser més àgils des de l’administració i posar menys traves burocràtiques, ser més eficients. També m’agradaria que tinguéssim millor finançament i hem de seguir insistint per aconseguir majors recursos.

Com creus que beneficia la recerca a la docència?

Les millors universitats del món ho són en termes de recerca i de docència, un bon professor és aquell que sap transmetre de manera eficient als seus alumnes i per fer això has de ser un bon investigador i tenir un bon coneixement en recerca. Un bona universitat no és només la que transmet coneixement sinó la que, a més, genera nou coneixement.

Durant el teu mandat quines creus que han sigut les teves aportacions com a vicerector de Recerca i Transferència?

Estem treballant en polítiques que facin més atractiu venir a fer la recerca a la UAB, oferint places a investigadors permanents que després poden impartir docència de grau i postgrau. I totes les iniciatives que estem implementant i impartint per incrementar la nostra participació en projectes de la UE.

I per finalitzar, quins són els reptes de futur en l’àmbit de Recerca a la UAB?

Bàsicament tres, relacionats amb el que ja he explicat abans: la internacionalització, entrar amb força al nou marc de la UE; Millorar i incrementar la nostra eficiència i l’agilitat de gestió i de presa de decisions; i per últim, el canvi de paradigma i en com volem enfocar la nostra recerca, creació i transmissió de coneixement en el futur com a Universitat.