Entrevista a Andrea Santín, co-creadora de Re-Gir

Retrat de l'entrevistada Andrea Santín
Retrat de l'entrevistada Andrea Santín

Andrea Santín, graduada en Comunicació Audiovisual, està desenvolupant amb una companya el projecte emprenedor Re-Gir, una aplicació que bescanvia passes per descomptes culturals. El projecte ha estat seleccionat per participar al program B-STEP de Barcelona Activa, adreçat a startups del sector esportiu. A més, va ser guanyadora del concurs Emprèn Pitch 2020 amb el projecte Altaveu Alternatiu. 

19/10/2022

Volem que els estudiants sàpiguen que estem fent, s'animin i apostin pel projecte.

1 - Si no m’equivoco, Re-Gir bescanvia passes amb descomptes per activitats culturals. 

De moment només tenim teatres. L’aplicació encara no està funcionant, per això el que estem fent ara és oferir els descomptes a través de les xarxes socials i demanar que els nostres seguidors ens passin captures de pantalla de les passes que han fet. En primer lloc volem que les persones es familiaritzin amb aquest intercanvi de passes pels descomptes. 

2 – Quin és el principal objectiu de la vostra aplicació? 
 
L'objectiu és fer més accessible la cultura fent que la gent es mogui, faci exercici físic i deixin de fer servir tant el cotxe. 
 
3 – Com va sorgir la idea?
 
Va sorgir de la Facultat de Ciències de la Comunicació justament, amb uns companys de classe. Havíem de pensar en una idea de negoci. Molta gent va pensar en productores, però nosaltres vam pensar una aplicació. Amb una companya vam dir: “ostres, ens agrada realment, podem tirar-ho endavant”, i ho vam començar a fer real. Vam estar a UAB emprèn, una associació de la UAB i ens vam presentar a l'Emprèn Pitch. Vam guanyar amb un altre projecte, mentre que el de l'aplicació va quedar finalista. Hem anat fent des de 2n de carrera, de manera que ja portem uns 3 anys. 
 
4 – Quin és el procés que cal seguir per dur a terme l'aplicació? És molt llarg? 
 
Pel que fa a desenvolupar i programar l'aplicació, jo no en sé, per tant, vaig haver de contactar amb programadors. Va ser molt costós trobar-ne i que a més s'animessin a un projecte de forma gratuïta, perquè som estudiants i no els podem pagar. Nosaltres ho vam fer a través de Barcelona Activa: vam posar un anunci sobre que buscàvem programadors i dos nois ens van contactar. Tot i això, programar és bastant costós. Si tens algú que es dedica al cent per cent i el pagues potser ho tens en un mes. En el nostre cas no és així, a més s'han d'anar fent modificacions i s'ha de pensar de cara al futur. Sobretot ens cal anar perseguint a la gent, perquè al principi no tens a ningú. Quan comences a tenir nom i gent al darrere, el projecte genera més interès. Però has de començar en algun punt. 
 
5 – Quan té previst llançar l'aplicació al mercat? 
 
Podríem fer-ho a finals de 2022 o principis de 2023. L'aplicació existeix, és funcional. La cosa és que no sabem fins a quin punt té la utilitat que nosaltres volem que tingui. De moment només funciona per Android i a més has de tenir descarregat el Google Fit. Per tant, estem intentant que amb qualsevol aplicació del mòbil que et compti les passes sigui suficient. Ho volem posar al mercat en el moment en què no sigui tan costós. Realment la vida mitjana d'una aplicació al nostre mòbil és molt curta i molta gent té poc espai al mòbil. Teníem previst llançar-la a l'octubre i fins que no tinguem una resposta positiva a través de les xarxes socials i tinguem una comunitat prou gran no llançarem l'aplicació. 
 
6 – En què consisteix el programa B-STEP de Barcelona Activa? 
 
És com una espècie d'incubadora d'start-ups amb premi pel millor projecte. T'ofereix formacions i cursos en diferents àmbits com màrqueting, finances, etc. que t’ajuden d'alguna manera. A més, tenim un mentor que ens assessora i ens posa en contacte amb més persones, ja que el networking és molt important. Si tens la possibilitat de guanyar el concurs, el premi són 10.000 euros. Nosaltres no optarem al premi perquè no podem assistir a la presentació, però la formació que ens emportem és molt gran. 
 
7 – Com podem ajudar al projecte? 
 
El que necessitem és que ens coneguin. Ara mateix a les xarxes socials tenim molt pocs seguidors, ja que estem recorrent a amics d'amics de coneguts. Jo no soc influencer, per tant, no puc fer d'altaveu. El que havíem pensat és que estudiant a la Facultat de Ciències de la Comunicació, molta gent va al teatre, al cinema i consumeix cultura, i vam pensar: per què no començar per aquí? Hi ha una comunitat creada i la mateixa facultat pot fer promoció a través de les xarxes socials o anunciant-ho a les pantalles dels passadissos. Volem que els estudiants sàpiguen que estem fent, s'animin i apostin pel projecte. Nosaltres a canvi els donarem descomptes a activitats culturals.