El XXII Workshop MRAMA analitza els avenços en microbiologia alimentària amb mètodes ràpids i automatitzats
Experts de tot el món es reuneixen per compartir coneixements i debatre sobre les tendències del sector a la Facultat
20/12/2024
Del 26 al 29 de novembre la Facultat de Veterinària de la UAB va acollir el XXII Workshop sobre Mètodes Ràpids i Automatització en Microbiologia Alimentària (MRAMA), memorial DYCFung. Organitzat pels professors Carol Ripollés Ávila, Marta Capellas Puig i Josep Yuste Puigvert, aquest esdeveniment anual va posar l’accent en les innovacions tecnològiques per detectar, comptar i caracteritzar microorganismes i metabòlits en aliments i aigua, amb aplicacions crucials per a la seguretat alimentària.
La conferència inaugural, a càrrec del Dr. José Juan Rodríguez Jerez, va oferir una visió general sobre mètodes ràpids i automatitzats en microbiologia. Al llarg de les sessions, altres ponents de renom van abordar temes clau com l’aplicació de tècniques avançades com la PCR i la seqüenciació genòmica, presentada pel Dr. Armand Sánchez Bonastre, o la implementació d’eines moleculars en programes de control, explicada per Alfredo Corujo Fernández. A més, la Dra. Jéssica Gil Serna va destacar el paper dels microorganismes en el control de micotoxines, i Sara García-Gurtubay i Jon Basagoiti Azpitarte van aprofundir en la cultura de la seguretat alimentària, remarcant la importància de la confiança i l’aprenentatge continu en la gestió tècnica.
El workshop va incloure també sessions pràctiques al laboratori i quatre tallers especialitzats, on es van treballar aspectes com la microbiologia predictiva, l’ús de la PCR, els plans de control ambiental a la indústria alimentària i la identificació de perills microbiològics. La participació d’empreses del sector va ser essencial per exposar els últims avenços tecnològics i productes innovadors, aportant una dimensió pràctica a la teoria presentada.
La taula rodona final va reunir professionals de la microbiologia per debatre sobre normatives internacionals, com les revisions ISO més recents, i sobre l’aplicació de la seqüenciació genòmica. Es va concloure que, tot i el gran potencial d’aquestes eines, és necessari avançar en la interpretació dels resultats i en l’estandardització de processos.
Amb una assistència de 199 persones provinents d’àmbits acadèmics, institucionals i empresarials de diversos països, el XXII Workshop MRAMA va consolidar-se com un espai de referència per compartir coneixement i fomentar la innovació en microbiologia alimentària. L'edició següent tindrà lloc del 25 al 28 de novembre de 2025, mantenint el seu compromís amb l’excel·lència i la projecció internacional.