El mestre Josep Pons, doctor honoris causa per la UAB

Fotografia de Josep Pons

A proposta de la Facultat de Filosofia i Lletres la UAB investirà el mestre Josep Pons i Viladomat doctor honoris causa el proper dia 7 d’abril a les 12:00h a l’Auditori de la universitat, situat a la Facultat de Filosofia i Lletres.

17/03/2021

El Consell de Govern va aprovar el seu nomenament el 30 d’octubre de 2019, però la situació sanitària va impedir que la cerimònia d’investidura se celebrés el 23 d’abril de 2020. La distinció, se li concedeix “pel seu compromís amb el panorama musical de Catalunya. Per la seva contribució en la recuperació i difusió del patrimoni musical hispànic; pel seu suport als compositors contemporanis i a les noves generacions d'instrumentistes; per la creació de projectes innovadors i d'excel·lència; pel seu esforç per obrir el fet musical als nous públics del segle XXI".

Pons va néixer a Puig-reig. Amb nou anys va entrar a l’Escolania de Montserrat on va iniciar la seva formació musical, per passar després al Conservatori Municipal de Música de Barcelona on va estudiar composició amb Josep Soler i direcció amb Antoni Ros-Marbà.

L’any 1985, després de dirigir la Coral Belles Arts de Sabadell, va fundar l’Orquestra de Cambra del Teatre Lliure, de la mà de Fabià Puigserver, des d’on va difondre un repertori centrat en els compositors del s. XX (Falla, Schönberg), compositors estrictament contemporanis (Benjamin) i compositors catalans (Gerhard, Gols, Casablancas, Amargós, els dos Guinovart, Mompou, Montsalvatge, etc.). Entre els seus enregistraments d’aquesta època destaca l’edició de l’òpera Pepita Jiménez d’Isaac Albéniz, a partir de l’edició que en va fer Josep Soler. Durant aquest període va continuar en el món de la direcció coral, dirigint la Coral Carmina (1988-1990).

El 1990 va rebre el “Premio Nacional de Música” (Ministerio de Cultura) en la seva modalitat d’intèrpret de música contemporània i el 1992 va obtenir el “Premi Ciutat de Barcelona” per la tasca de divulgació de la música catalana. L’any 1993 va crear i dirigir la Jove Orquestra Simfònica de Catalunya, per tal de donar oportunitats de professionalització a instrumentistes menors de 25 anys.

Compromès amb la cultura del país, Josep Pons s’ha implicat en la recuperació de partitures emblemàtiques, com ara l’òpera La Fattucchiera (1838) de Vicenç Cuyàs, que es va reestrenar al Liceu l’octubre de 2001 i fou editada pel segell discogràfic Columna Música. Abans de ser-ne director musical titular, Pons va estrenar en el Gran Teatre l’òpera de Joan Guinjoan “Gaudí“ (2004) i “Don Quijote en Barcelona” de José Luis Turina (1999). La temporada 2018-2019, va dirigir l’estrena mundial de “L’enigma di Lea” amb llibret de R. Argullol i música de Benet Casablancas.

Ha estat director titular de l’Orquestra Ciutat de Granada, de l’Orquestra i Cor Nacionals d’Espanya (2003-2012) i des de 2012 ho és de l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu. Ha sovintejat aquestes tasques amb la presència en el faristol principal de formacions franceses com les orquestres Nacional  de França, del Capitol de Tolosa de Llenguadoc, de Lille; alemanyes com la Gewandhausorchester Leipzig, l’Orquestra de Ràdio Frankfurt o la Kammerphilarmonie de Bremen; neerlandeses com la Filharmònica  de Rotterdam o la sueca Simfònica de Göteborg.

Pons s’ha preocupat sempre d’eixamplar els objectius de les formacions que ha dirigit i de diversificar-ne les accions, més enllà de les programacions estàndards d’una sala de concerts de temporada. En la seva etapa com a director de l’ONE va  dissenyar actuacions adreçades a diferents grups socials i a indrets poc atesos pel món de la música simfònica (hospitals infantils, centres penitenciaris); va impulsar projectes com els Festivals Amèrica-Espanya amb la programació d’autors americans gairebé desconeguts a casa nostra i va introduir les sèries de concerts “Cartes blanques” en les quals donava veu i llibertat a compositors contemporanis (Joan Guinjoan, Hans Werner Henze, George Benjamin, Elliot Carter o Sofia Gubaidulina). A més a més d’aquests autors, Pons va donar entrada al repertori de la ONE a les obres dels Beatles, com ja feien altres formacions europees de primera línia.

La seva relació amb la UAB ha tingut lloc en el marc del Departament d’Art i Musicologia i de la Facultat de Filosofia i Lletres, en la qual va pronunciar la lliçó inaugural del curs 2015-2016.